Уважаеми журналисти!

В много случаи хората се обръщат към Вас, за да помогнете при решаване на даден проблем без самите хора да са направили каквото и да е преди това за разрешаването му. В нашия случай не е така, т.е. вече сме направили стъпки за решаването му, които отекнаха някъде из администрациите на институциите, в които подадохме сигнали. 

В края на миналата есен  в непосредствена близост до апартаментите и жилищата ни на улица „Марин Дринов“ в Шумен  врати отвори заведение „Мултифейс“. В началото никой не е предполагал, че това заведение ще бъде дискотека, поне заради това, че е някак нелогично да се издаде разрешително за такъв тип заведение в центъра на града,  на метри от жилищни сгради. Но уви! В продължение на една година сме длъжни да търпим всяка вечер силна музика, екот от басове, който отеква до ранните сутрешни часове и заради който не сме в състояние да спим нормално. През топлите дни се налагаше да изтърпяваме редовните скандали, побоища, викове и крясъци от клиентите пред заведението. Улицата се превърна в  денонощна писта на мотористи, автомобилисти.  Това наложи подаване на жалби до община Шумен. В последната, която е от преди два месеца, са описани всички проблеми, като най-  големият е, че тътен от заведението се чува в 01, 02, 03 до 4-5 часа сутринта. Под нея подписи са поставили хора, жителите  на улица „Марин Дринов“ – майки с малки деца, работещи, болни и възрастни, но все данъкоплатци на този град и тази община.  Жалбата, в която настояваме да се вземат спешни мерки за осигуряване на нощната тишина, е изпратена и до Общински съвет, Омбудсмана, Здравната инспекция  в града и МВР. Отговор, да не говорим за действия и до днес няма. Питаме се защо институциите не вземат мерки и защо всички опъват чадър над това заведение? В края на месец септември от Здравната инспекция идваха да замерват шума в 23 часа. Обяснихме, че тогава все още заведението не работи, но ни беше казано, че имат заповед на директора точно за този час. Дойдоха, за да „си измият ръцете“, че са работили по жалба. Излишно е да казваме, че същата вечер, вероятно предупредени в заведението, че ще има проверка  шум нямаше. Този ад- с музиката и с резонанса от басовете на заведението, заради който е невъзможно да се спи вечер, продължава.  Сигналите до телефон 112 са постоянни, ефектът – тишина за кратко, докато си тръгнат полицаите. Докога?  Търпението ни вече се изчерпи. Тотално. Не е нормално да не можем да спим спокойно една вечер и това да продължава въпреки, че институциите знаят за този проблем. Не е и нормално да се издаде разрешително за дискотека, или нощен клуб в центъра на града, на метри от жилищата ни. Според общинската Наредба 1  не трябва да се нарушава нощната тишина след 22 часа.  Защо тя важи за едни, а за други не?
И тъй като  поставените от Вас, журналистите, въпроси няма как да останат без отговор Ви молим за съдействие.  Кой и защо е издал разрешително за дискотека до апартаментите на хората, в разрез с всякакви правила?  Ние искаме нещо съвсем елементарно-  да спим спокойно през нощта. И когато има проблеми институциите да подхождат отговорно към проблемите на хората.

Това са входящите номера  на жалбата: Община Шумен- ПС -00-276/ 12.09.2013г., Общински съвет Шумен-  ПС 00-276/ 12.09.2013г., Регионална здравна инспекция 3926/13.09.2013г., МВР- Шумен 19082/12.09.2013г., Районна прокуратура 1988/12.09.2013г.
Предварително Ви благодарим!

Велико Великов

velikoveliko12@abv.bg