Да се забрани достъпа на високопроходими автомобили, мотори, ATV-та не само в парка, а в целия район на Шуменското плато и тази забрана да е през цялата година.

Това е мнението на шуменските туристи, изразено днес от Ангел Филипов от туристическо дружество „Мадарски конник“ по време на срещата в областна управа във връзка с предстоящата заповед на РДГ за временно ограничаване на достъпа на МПС-та по горските пътища на „Шуменско плато“.

„Тази наша позиция сме я изразили още през септември. Хората са възмутени, че пътищата са изровени, в отвратително състояние са. Неприятно е да се разхождаш и отнякъде да излязат високомощни мотори с шумове и ревове, които смущават и птици, и животни. Освен това те създават и предпоставки за пътни инциденти, за кражби на дървесина. АТV-та, мощните  мотори и високопроходими автомобили нямат място на Шуменското плато. Нека да им се предложи съответен полигон и там да се занимават със своето хоби. Заради своето си удоволствие те пречат на много туристи, възрастни хора, обитателите на платото, а това е една природна даденост и ние трябва да я запазим“, каза Филипов. Той изрази становището, че от контролиращите институции полицията е с най-големи правомощия.

По данни на полицията предоставени на днешната среща в областна управа 29 са регистрираните  АТV-та в Шуменско, а общият им брой надхвърля трицифрено число, без да се знае точно колко са. Причината е в Закона за движение по пътищата, според който на регистрация подлежат само тези машини, които са до 15 киловата, над тези киловати мощните машини, които масово се карат не подлежат на регистрация. Този факт пък затруднява полицията да извършва проверки, тъй като те не ползват републикански или общински пътища, трудно спират на подадени сигнали и са без регистрационни табели.  Мощните спортни мотори, които се карат в пресечни райони също не подлежат на регистрация.

ШУМ.БГ