Турските власти разшириха днес към банковия сектор, телекомуникациите и официалната телевизия масовата чистка (която досега обхващаше полицията и магистратурата) заради корупционния скандал, в който попадна правителството на ислямистката Партия на справедливостта и развитието, предава АФП.

Освободени от постовете са трима директори от службата за банков надзор на турската агенция за банкова регулация (BDDK), а петима началници в Дирекцията по комуникациите (TIB) – уволнени.

Според медиите още дванадесетина души, сред тях главни редактори и началници са уволнени от държавната телевизия TRT.

Заради антикорупционно разследване на истанбулската прокуратура сред антуража на премиера Реджеп Ердоган той започна открита война със своя бивш съюзник Фетулах Гюлер, който ръководи мощно религиозно братство с голямо влияние в полицията и съдебните среди. Според в. "Хюриет" новата вълна уволнения след освобождаването в четвъртък на двадесет прокурори и на повече от хиляда полицаи в средата на декември, е предизвикана от разкриването на предполагаеми записи, принадлежащи на Гюлер.

В петък пък бяха замразени активите на основния кандидат за кмет на Истанбул от опозиционната Народнорепубликанска партия Мустафа Саригюл. /АФП