Този парламент и тези управляващи си поставят една, единствена цел към този момент и тя е да се опитат да овладеят всички контролни и регулаторни органи в тази държава, така че всичко, което се случи до края на тази година и до края на управлението им да остане безнаказано.

Това каза днес на пресконференция в Шумен председателят на „Синьо единство“ Христо Панчугов. Той бе в Шумен заедно с кандидатите за евродепутати от листата на партията – журналистът и общественик Бойко Станкушев, Моньо Христов, председател на ГС Обединени земеделци и демократи и Айрин Алик, от гражданската квота на сдружение ЕВЕТ.

Панчугов се спря на актуални политически теми. „Върнатият вчера от президента Закон за сметната палата показа опита на Народното събрание да окаже контрол върху сметната палата. Като вземем предвид  и други промени, като например КЗК да стане изпълнителна агенция към МС, както опитът и начинът, по който държавата се намеси в ДКВР, чрез шантажа, който се опита да упражни върху енергийно-разпределителните дружества, начина, по който се кадрува в останалите регулаторни органи – всички тези неща всъщност са изразител на една опасна  тенденция и това е да се сраснат властите в България. И като добавите това срастване към умишления разпад на държавните институции в последните години скоро ще се окажем в ситуация, в която ние трябва да възстановим държавата от собствения й крах“, коментира Панчугов.

Като приоритет в предизборната кампания той очерта въпроса свързан с енергийната независимост на България. „Енергийните интереси на България са приоритет за „Синьо единство, те са една от най-важните теми за нас в тази кампания и политика, която ще отстояваме и в бъдеще“, каза Панчугов и допълни „неприемливо е политиката в енергетиката да се прави през флашки и дискове. Размахването на поредния диск срещу ЕРП- тата е опит за шантаж, като по този начин правителството се опитва да манипулира създадената от тях самите криза в сектор енергетика“. Според Панчугов последните действия и изявления на министъра на енергетиката са „по същество отчаян опит да се замаже гафа на правителството с опитите за отнемане лицензите на енергийните дружества и повдигат множество ключови въпроси като откъде е този диск, кой го даде на министър Стойнев и по каква причина се вади чак сега?“.

Бойко Станкушев определи държавните институции като полумъртви и подчерта, че умишленото сливане на различните власти ще доведе до фатални последствия.  „Само преди няколко месеца повечето български и чужди анализатори говориха за криза и тя бе обяснявана от тези, които са на власт обикновено като криза свързана с глобалната. В момента обаче чуваме фразеология, в която се включва термина „разпад“. Обикновеният човек все още не усеща, че това се случва в България, просто това не му е работа, но ще го усети. Институциите са полумъртви и действително умишленото сливане на различните власти ще доведе до фатални последствия, ако това не бъде предотвратено“, коментира Станкушев. Той добави, че „сценарият за българския преход така беше разписан, че приоритетът на  сценаристите е бил прословутото икономическо забогатяване, което си е факт и предопределя всички процеси от 1989 г. насам.

По отношение на свободата на словото Бойко Станкушев каза: “Няма пазар на журналистическия труд в България и това води до самоограничаване на колегията,  защото изхвърлят ли те няма къде да отидеш – това навремето му викахме автоцензура. Отсъства реална конкуренция на пазара на журналистическия труд , това е масово явление, нещата са заграбени от един монополист и неговите присъдружни и е очевидно, че ситуацията е ненормална“.

ШУМ.БГ