Кражбата на лични данни за регистрация на предстоящите парламентарни избори вече засегна стотици граждани, установили, че техният подпис фигурира в списъка на политически партии и организации. Същото се случи и с мен. При проверка по ЕГН в сайта на ЦИК (https://www.cik.bg/reg_podpiski) се оказва, че фигурирам в списъка на лицата, подкрепящи КП Националистически партии на България на страница 263, ред 3954 при положение, че не съм се подписвал и не съм предоставял моите лични данни не само в подкрепа на посочената формация, но и на която и да е политическа партия или коалиция за предстоящите избори за евродепутати.
Случаите със злоупотреба или кражба на лични данни действително взимат все по-големи размери и призовавам Комисия за защита на личните данни и Прокуратурата на Република България да извършват щателни проверки по всеки един сигнал, постъпил по писмен или електронен път.
Също така съветвам и гражданите, установили, че е злоупотребено с техните лични данни, да сезират горните две институции за това и да си търсят правата, както и отговорност от тези, които са злоупотребили с техните подписи.

Жеко Димитров
тел. за контакт: 0889-76-61-90