След като преди няколко месеца РИОСВ глоби с 1400 лв кмета на Плиска Христо Илиев за неосъществен контрол на отпадъци, а след това и кметът на Велики Преслав отнесе глоба за 3000 лв. за нерегламентирано сметище, сега трети кмет попадна на прицела на екоинспекторите.

Румен Панайотов от Нови пазар е глобен с 3 000 лв като физическо лице затова, че в качеството си на градоначалник не е осъществил контрол по управлението на отпадъците и е допуснал образуваното на локално сметище в града.

Кметът на Плиска не е обжалвал наказанието, докато за глобата на кмета на Велики Преслав вече е насрочено съдебно заседание в началото на септември. Румен Панайотов също обжалвал решението на РИОСВ, съобщиха от екоинспекцията.

През юли директорът на РИОСВ-Шумен Теофан Димитров е издал 17 наказателни постановления, в които са наложени глоби и имуществени санкции на обща сума 17 600 лв., а от началото на август извършените нови проверки са 65, като към момента съставените актове са 5.

Сред наложените имуществени санкции през юли на фирми в Шуменско са „Вторични суровини“ ЕООД – 2000 лв., „Камаджиев милк“ ЕООД – Нови пазар – 2000 лв., Химически завод „Панайот Волов“ - 1000 лв. и други с по-ниски суми.

Имуществена санкция е наложена и на "Карлсберг България" АД за завода си в Шумен. Дружеството ще плати 1000 лв. за това, че не е поддържало необходимото качество на отпадъчните води от дейността си, които се заустват в градската канализационна мрежа, уточниха още от екоинспекцията.

ШУМ.БГ