Днес ще бъде направена първа копка за изграждане на нов православен храм “Св. вмчк Димитър” в село Вехтово. Богослужението, което започва в 11 часа ще бъде отслужено от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.

Инициативата за градежа на храма е на селското църковно настоятелство и на Инициативен комитет от 9 члена, които от миналата година откриха сметка за дарение. В нея има събрани средства, но те все още не са достатъчни. От църковното настоятелство разчитат на повече дарители и вече имат обещания за спонсорство и фирми, готови да помогнат със строителни материали, както и граждани желаещи да се включат със средства, труд и материали за изграждането на храма. 

За новия храм общината преотстъпи общински парцел, а архитектурния проект, одобрен от митрополията във Варна, е дарение от арх. Добрил Добрев. Досега се чакаше само общината да издаде и разрешително за строеж на православния храм “Св. великомъченик Димитър”.

От години местните жители използват стара сграда, която е пригодена за църква, но не е строена като такава. Тя вече е непригодна, руши се,  повредени са носещи стени, отвсякъде прониква влага, камбанарията е наклонена и е опасна за използване.

ШУМ.БГ