Енерго-Про изпрати писмо-предизвестие, с което уведоми ВиК Шумен, че пристъпва към поетапно ограничаване на електрозахранването на обекти на водоснабдителното дружество, за да ограничи нарастването на дълга, който към днешна дата е над 630 хиляди лева. Това съобщиха в писмо до медиите от дружеството.

"След  проведени консултации с управителя на ВиК Шумен Светлозар Дамянов, в резултат на усилията на двете дружества за намиране на изход от ситуацията, Енерго-Про и ВиК Шумен се споразумяха за график за разсрочено плащане на натрупаните задължения за електрическа енергия на водоснабдителното дружество", пише в писмото.

Новото споразумение, което трябва да бъде сключено до дни, ще бъде трето по ред за последните 12 месеца. Ръководството на ВиК Шумен положи максимални усилия за покриване на вноските по предходните две споразумения от септември 2013 и март 2014 за разсрочване на стари дългове, но водоснабдителното дружество не успяваше да покрива текущите си задължения, в резултат, на което не бе постигнато очакваното погасяване на дълга., се казва още в писмото.

„Винаги сме се отнасяли с особено внимание към ВиК дружествата, за да не създаваме неудобства за хората, които всеки ден ползват техните услуги. Но Енерго-Про не е в състояние да понесе финансовата тежест на дългове в такъв обем. Невъзможността на ВиК Шумен да покрива навреме и в пълен размер разходите си за електрическа енергия е системен проблем, който в продължение на години не намира решение.“, заявява Стефан Абаджиев, управител на Енерго - Про. 

За да ограничи нарастването на дълга, по-рано през годината електроснабдителната компания прекъсна електрозахранването на 23 обекта на ВиК Шумен, които не са свързани с водоснабдяването на населението.

Управителят на водоснабдителното дружество Светлозар Дамянов е изразил увереност, че ако икономическите условия за работа на ВиК Шумен не се влошат, до края на февруари 2015 година забавянето в плащанията на сметките за електроенергия  ще бъде преодоляно.

ШУМ.БГ