Ремонт на ДКТ „Васил Друмев“ за близо 800 000  лева ще извърши шуменската фирма „Билдинг Строй Експрес” ЕООД, която спечели обществената поръчка, след поредица обжалвания. Парите за изпълнението на ремонта са по проект “Газификация и модернизиране на технологичното сценично оборудване на Драматично-куклен театър “Васил Друмев” – гр. Шумен” и идват като безвъзмездна помощ от Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 г.

За старта на ремонта и изпълнението на проекта днес пресконференция дадоха директорът на театъра Илия Раев, представител на Министерството на културата и координатор на проекта Елфина Стоименова, представители на консорциума за строителен надзор «Билдконсулт» ООД  - инж. Милен Горанов и инж. Красимира Димова, както и инж. Росен Иванов от страна на изпълнителя на проекта - „Билдинг Строй Експрес” ЕООД.

„Общата стойност на проекта е 1 313 169 лв. Газификацията от проекта отпада, тъй като междувременно тя вече е направена с други средства и те ще бъдат приспаднати като вероятно парите ще отидат за непредвидени разходи, които възникват по време на реализацията на строителните дейности“, каза инж. Горанов, представител на строителния надзор. Той допълни, че по сградата на театъра от построяването й през 1981 г. не са извършвани значими ремонти, а само поддръжка.

Проектът предвижда подмяна на хидроизолацията на плоския покрив, ще бъдат направени и подобрения за хората с увреждания като се преустроят съществуващите външни рампи, ще се изгради санитарен възел и 10 места за посетители с инвалидни колички в главната зала.

В проекта са включени и подмяна на сценичната механизация, ефектно осветление и озвучаване, нова система за пожароизвестяване, смяна на дограма и др.

Според представителя на „Билдинг Строй Експрес“ ремонтните дейности вече са започнали като е извършен демонтажа на отоплителната инсталация. Росен Иванов, отбеляза още, че поради забавянето на проекта са възникнали нови неща и едно от тях е неизяснената в офертата музикална и озвучителна техника. Заложена по първоначалния проект, към днешна дата тя вече е остаряла и спряна от производство. За отстраняване на проблема се търсят нови и модерни варианти, както и подизпълнители.

За 90 дни ремонтът трябва да приключи, но според директора на театъра Илия Раев той може да се удължи във времето. Раев каза, че ремонтните дейности няма да попречат на творческия процес. В главния салон те ще започнат през зимните месеци януари и февруари.

Представителят на Министерството на културата заяви, че с извършването на ремонта в театъра ще се модернизира градската културна инфраструктура.

ШУМ.БГ