Двама телефонни измамници от Сливенско са задържани във Велики Преслав. Опитали да измъкнат пари и злато от възрастна жена по познатата схема с пари за операция, съобщиха от пресцентъра на полицията.

В понеделник малко след 22,00 часа на стационарния телефон на 84-годишна пенсионерка от  Преслав се обадил мъж, който се представил като Георгиев. Казал, че дъщеря й е претъпяла инцидент и трябва да се направи спешна операция, за която трябват пари. Старицата казала, че има само 900 лева, златна монета и златна пендара. “Докторът” казал, че ще прати хора да ги вземат.

Жената обаче се усъмнила в цялата история и звъннала на внука си. Той й казал да не прави нищо и се обадил на свой познат полицай. За минути РПУ-то се задействало и “на терен” излязъл целият наличен състав.

В близост до адреса на пенсионерката полицаите забелязали движещ се бавно стар Фолксваген с добрички номера. Спрели колата и пуснали имената на двамата мъже в нея - Е.О. на 20 години от село Тича и Е.К. на 24 години от село Ябланово, за проверка в системата. Излезли списъци с криминални регистрации. При по-щателното претърсване установили в колата 4 телефона, както и списък с имена, телефони и адреси във Велики Преслав. Там фигурирал и адресът на възрастната жена.

Отвели ги в полицията, където младите престъпници признали всичко.

Привлечени са като обвиняеми за измама от две и повече лица, сговорили се предварително за нейното извършване. Наказателният кодекс предвижда от една до осем години затвор.

ШУМ.БГ