Пет велосипеда за планинско колоездене в категория „Спускане“, екипировка и резервни части вече са осигурени по проект „Устройство и управление на ПП „Шуменско плато“. Обществената поръчка на стойност 25 000 лева бе спечелена от варненската фирма „Нико байкс“ ЕООД, която е предложила най-ниската цена – 16 175 лева. Офертата на избрания изпълнител включва 5 велосипеда с марка RAM модел DHX 2.3, като цената на един и оборудването е 3235 лв. без ДДС.

Маршрутът за планинско колоездене категория „Спускане“ вече е определен и е изготвен проект за неговото изграждане. Началната му точка е в близост до паметник „Създатели на българската държава“, продължава по склона по съществуваща горска пътека и завършва в близост до първите къщи на Шумен на ул. „Вл. въстание“. Маркировката на маршрута ще бъде направена по време на неговото изграждане. Очаква се това да стане до октомври тази година, когато изтича и проектът.

По този проект, на стойност близо 5 млн. лева, предстои още да бъде изграден Летен информационен център, да се облагороди пещера „Бисерна“, ще бъдат извършени и ремонтни дейности на територията на природния парк и закупуване на оборудване. От дирекцията на ПП „Шуменско плато“ уверяват, че въпреки голямото забавяне при изпълнението на проекта ще бъдат извършени всички заложени дейности. На 10 февруари обществената поръчка обаче е била спряна от АОП, предстои обявяването на нова.

ШУМ.БГ