Държавата ще съфинансира възстановяването на Паметника-портал на 7-ми преславски полк. Условието е общината да се съгласи той да бъде поставен на автентичното му място в центъра на Шумен – между сградата на общината и Регионалния исторически музей. Това стана ясно на днешното заседание на Областната комисия „Военни паметници“, която разгледа мероприятията във връзка с честването на 100 години от Първата световна война и 70 години от края на Втората световна война.

Паметникът-портал на 7-ми преславски полк е построен през 1927-ма година и след това съборен през 1957-ма с решение на ОК на БКП, за да се освободи място за партизанския монумент, известен като Разперко.

„Превърна се в политика на Министерството на отбраната още при отбелязването на 100-годишнината от Балканските войни да се възстановяват паметниците на полковете. Поради това, че следващата година се отбелязват 100 години от Тутраканската епопея, МО ще подкрепи и възстановяването на Паметника-портал на 7-ми преславски полк на историческото му място“, каза Кристина Томова от Министерството на отбраната, която бе гост на заседанието.

МО щяло да даде половината пари. По предварителни сметки той щял да струва около 35 000 лв.

Срещу възстановяването на паметника на автентичното му място обаче възрази о.р. полк. Кольо Георгиев от НПО „Обединени българи за устойчив свят“. "На това място смятам, че не е уместно, няма как да се демонтира паметника на антифашиста. Когато обсъждахме избрахме две места за новия паметник – в градинката до задния портал на Военното училище или някъде около Летния театър“, каза той. Историкът Мишо Йорданов, който не присъства на заседанието, също бил против.   

„Разбрах, че Мишо Йорданов не го харесва това място и искат да го сложат на задния портал на Военното училище. За мен няма да върши работа, ако е на друго място, а не където е бил. Всеки паметник си тежи на мястото“, каза обаче експертът по военни паметници на община Шумен Емил Игнатов.

„Разговарях с Иво Антонов от Министерството на отбраната и трябва да ви кажа, че, ако общината не се съгласи паметникът-портал да бъде изграден на историческото му място, финансиране няма да има. Аз също лично смятам, че той трябва да бъде там и би се вписал добре на мястото“, каза зам.-областният управител Петко Шаренков.

Докладна за възстановяването на паметника е внесена до главния архитект на община Шумен Снежана Андреева. По план строежът му трябва да започне през тази година и да завърши през 2016-та.

ШУМ.БГ