Астрономическият център „Проф. Владимир Шкодров” на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски” ще осигури свободен достъп до телескопите, намиращи се на покривната площадка на Корпус 3 на Университета, за всички желаещи да наблюдават първото слънчево затъмнение за 2015 година,  което ще бъде на 20 март. Това съобщиха организаторите на събитието - Студентското астрономическо общество на Шуменския университет и Регионален Академичен център.

Слънчевото затъмнение ще се вижда като пълно от северната част на Атлантическия океан, Фарьорските острови и архипелагът Шпицберген, а частичните фази на затъмнението ще са достъпни за наблюдение от Исландия, Европа, Северна Африка и Северна Азия.

В България частичното затъмнение ще започне в 10 ч. 42 мин. Моментът на най-голяма фаза ще бъде в 11 ч. 49 мин., когато Луната ще закрие 53% от слънчевия диск. Затъмнението ще завърши в 12 ч. 58 мин. като по време на максималната фаза на затъмнението Слънцето ще бъде на височина 46 градуса над хоризонта.

Организаторите канят шуменци на 20 март в 10.30 ч., за да проследят затъмнението, да си направят селфи на фона на закрития слънчев диск и да се насладят на красивата шуменска панорама от Астрономическата кула на Шуменския университет.

Те напомнят на тези, които искат да проследят това интересно астрономическо явление, че при наблюдението се използват очила със специални предпазни филтри. Ако наблюдението се провежда с бинокъл, далекогледна тръба или телескоп пред обектива на използвания оптичен инструмент трябва да се поставят филтри. И още организаторите отбелязват, че следващото слънчево затъмнение, което ще се вижда от България, ще бъде след 5 години, на 21 юни 2020 г., като максималната му фаза ще е само 12%.

ШУМ.БГ