Шуменският окръжен съд /ШОС/ намери за виновен, но не наложи наказание на кмета на Нови пазар Румен Панайотов. Той бе подсъдим по дело за злоупотреба с държавни средства, отпуснати за аварийно-възстановителни работи.

По същото обвинение той бе оправдан от друг състав на ШОС през 2010-та, като му бе наложена само глоба в размер на 1 500 лв за неупражнен контрол. Варненският апелативният съд върна делото за ново гледане на първа инстанция.

Днес вторият обвиняем – бизнесменът Георги Митев от село Слънчево, също не получи присъда, заради изтекла давност. 1,5 години условно получи само строителният инженер Станимир Станев. Той съставил неверни протоколи в качеството си на инвестиционен контрольор.

Съдия Нели Батанова не наложи наказание на Панайотов поради изтекла давност на престъпленията. Тя го намери за виновен по две от обвиненията – за това, че в нарушение на Закона за бюджета разпоредил изразходването на 35 хил.лв и за съставяне на официален документ с невярно съдържание.  

На излизане от съдебната зала Румен Панайотов заяви, че делото било политическа поръчка и му взело 10 години от живота му. „Болката и мъката ми през всичките тези години беше голяма. Крепеше ме доверието на хората в мен“, каза той. Кметът обаче вярвал, че невинността му ще бъде доказана и сега вече мисли за местните избори. „На предстоящите избори АБВ ще бъде във властта“, каза още Панайотов, като добави, че и преди 4 години бил подсъдим, а това не му попречило да стане кмет.

Прокурор Маргарита Георгиева поиска ефективна присъда за Панайотов. Според нея той през 2005-та написал официално писмо с неверни данни за възстановяването на моста в село Беджене. За други 18 общински обекта пък Митев и строителният инженер Станев съставили фалшиви протоколи за извършени строително-монтажни работи. Повечето от тях за ремонти на улици в села, църквата в Мировци, училище и спортната зала в Нови пазар.

Припомняме, че след наводненията от 2005-та Комисията по бедствия и аварии отпусна на общината близо 2 млн.лв за 26 пострадали обекта. Прокуратурата намери злоупотреби в 19 от тях и обща щета за държавата в размер на 386 хил.лв. 

Прокурор Георгиева заяви, че трябва да помисли, преди да реши дали ще протестира присъдите.

ШУМ.БГ