Кметовете на Шумен Красимир Костов, на Върбица Мердин Байрям и на Хитрино Нуридин Исмаил ще плащат солени глоби на РИОСВ. Всеки от тях ще трябва да извади между 3 и 10 хил.лв. Актовете на екоинспекцията са за непочистени речни корита и дерета.  

“Съгласно Закона за управление на отпадъците, отговорността се носи лично от кмета, затова те ще плащат глобите, а не общините”, обясни за ШУМ.БГ директорът на РИОСВ-Шумен Теофан Димитров.

В изпълнение на заповед на министър Ивелина Василева в края на март и началото на април шуменските инспектори проверили за отпадъци всички реки в областта. Установили, че няма нарушения само в общините Каолиново и Венец. На останалите кметове дали предписания със срокове за почистване. След изтичането им минали отново да видят дали работата е свършена. В общините Шумен, Върбица и Хитрино обаче боклуците си стояли.

Преди дни Димитров е подписал актовете на тримата кметове. Наказателните им постановления обаче все още не са издадени. “Минималният размер на глобата за това нарушение е 3 хил.лв, а максималният - 10 хил.лв. Вероятно наказателните постановления на тримата кметове ще бъдат в размера на долната граница”, заяви Теофан Димитров.

Проверките на реките са извършени във връзка с предотвратяване на наводнения в случай на обилни валежи. В момента подобна тематична проверка върви по всички язовири в областта. Тя е разпоредена със заповед на областния управител Донка Иванова. 

ШУМ.БГ