Община Нови пазар се представи с презентация „Проекти на община Нови пазар, финансирани от Оперативна програма „Административен капацитет“ на бизнес изложение и борса на общински проекти в Пловдив.

Там днес и утре се провежда годишната среща на местните власти от Югоизточна Европа. Форумът предвижда  последното за мандата Общо събрание на НСОРБ, както и Общо събрание на Мрежата от асоциации на местни власти от Югоизточна Европа (НАЛАС).

Част от програмата на форума е бизнес изложение и борса на общинските проекти, което е разположено в палата № 6 на Международния панаир. От Шуменски регион е представена община Нови пазар.

„Една от причините да бъдем поканени за участие в изложението е реализираните проекти по ОП „Административен капацитет“, които са три в последните две години. На колегите впечатление направи, че тези проекти са на обща стойност 48 милиона лева, като на жител това е по 2950 лв.“, коментира за ШУМ.БГ кметът на Нови пазар Румен Панайотов.

С презентации се представят и общини като Благоевград, Варна, Добрич, Трявна, Тунджа, а с изложбени щандове – общините Бургас, Търново, Габрово, Пазарджик и др.

На изложението ще бъде демонстрирана мобилна лаборатория за измерване качеството на въздуха и демонстрация на вакуумна мотометачна машина и на специализирана комунална техника за общините.

Кметът на Община Шумен Красимир Костов също участва в годишната среща на местните власти от Югоизточна Европа, съобщиха от общинския пресцентър.

 Общото събрание на кметското сдружение ще обобщи изводите и поуките от изминалите 4 години, ще обсъди концепция за подготовка на нов Закон за местните данъци и такси и ще приеме традиционното Послание към кметовете и общинските съветници от мандат 2015-2019 г., уточниха от там.

ШУМ.БГ