Фактът, че делото е прекратено поради недоказаност на обвинението не означава, че няма престъпление. Аз все още съм убеден, че има престъпление, но не е доказано.

Това каза пред журналисти днес прокурорът на проваленото дело за корупция в община Шумен Димитър Арнаудов.

Припомняме, че по-рано днес стана ясно, че той е прекратил досъдебното производство срещу бившия шеф на общинската евродирекция Данаил Данчев, екскмета на "Дивдядово" Сергей Методиев и строителя Николай Георгиев.   

“Слушал съм СРС-тата и всичко съм чел. Аз нямаше да внеса обвинителния акт, ако не бях убеден, че са извършили престъплението. Просто обвиненията не могат да бъдат доказани по несъмнен и безспорен начин”, каза Арнаудов. Според него до провала на обвинението се стигнало основно заради грешки в досъдебната фаза.

Например получените с използването на СРС доказателства станали негодни, тъй като били събрани по разследване за данъчни престъпления на Николай Георгиев, а не за конкретния случай на корупция. “Ако СРС-тата бяха приобщени, поне съдът щеше да бъде убеден, че това е така, както е казано”, заяви прокурор Арнаудов.

Той имал надежда, че ще може да убеди Сергей Методиев и Николай Георгиев да потвърдят първоначално направените самопризнания, но това не се случило. 

Арнаудов изказа и съжаление, че полицията е прибързала и не е изчакала парите от подкупа да бъдат предадени на Данчев.

ШУМ.БГ