Група общински съветници от Велики Преслав ще внесат декларация на предстоящата сесия, свързана с “управленските неумения, корупционни практики, задкулисието и провала в общинското управление на кмета Александър Горчев”.

Под декларацията са се подписали Радослав Радославов и Валентин Ангелов от коалиция “Тича”, Ангел Ангелов от Сдружение “Земеделци” и Станислав Йорданов от ДСБ. Днес те разпространиха документа на пресконференция в Шумен. В него са посочени 8 финансови и административни нарушения, които уличават кмета в провала на управлението му, категорични са те.

Сред тях са резултатите от извършения одит от Сметната палата за периода 1 януари 2011 – 30 септември 2012, Решение за проверка от Окръжна прокуратура, Сметна палата, МФ и Агенция за държавно финансова инспекция за незаконни действия при строително-ремонтни работи на рехабилитация на пътя Миланово-Драгоево, за нарушения на закона по местното самоуправление, за пропуски в строителните дейности по проекта за изграждане на канализационна и водоснабдителна мрежа в града, за влагане на строителни материали втора употреба при ремонта на Спортната зала и изразходването на допълнителни средства за отоплителна инсталация, непредвидена в проекта, както и две провалени процедури за търг за рехабилитация на пътя Миланово-Драгоево.

За посочените първи три нарушения е сигнализирана полиция и прокуратура, а по извършения одит от Сметната палата за съответствие при финансовото управление на общината районната прокуратура вече е постановила отказ от образуване на досъдебно производство, поради липса на доказателства за извършено престъпление, стана ясно на пресконференцията.

“Прокуратурата знаем как действа, ние вярваме на Сметната палата и разчитаме на медиите да огласят декларацията за неправомерните действия на кмета”, каза общинският съветник Станислав Йорданов. По думите му Велики Преслав се управлява в последните години по модела “Рачо Кожухаров”, бивш преславски кмет и градът е вече със затихващи функции, а хората крайно недоволни. “Горчев не изпълнява своите задължения и към Общинския съвет, отне правата му, блокира дейността му, обграден е с приятелски кръгове и фирми”, каза той.

Общинските съветници се надяват сега на сесията след разисквания, дискусии и обсъждане на Декларацията, кметът Горчев да изпълни моралния си дълг, отказвайки се от кметския стол.

"Аз смятам, че кметът на община Велики Преслав има много повече морал от всички взети заедно. А за оставката ми в ЗМСМА в раздела за кметовете са фиксирани точните основания при какви случаи кметът не може да изпълнява задълженията си", коментира за ШУМ.БГ  Александър Горчев.

Според него по отношение на Одита на Сметната палата от шуменската районна прокуратура е получил постановлението за прекратяване на досъдебно производство, поради липса на доказаност на обвинението.  Документът е подписан от прокурора Данаил Шостак, уточни кметът. По другите две обвинения прокуратурата не се е произнесла, но сме предоставили всички документи, които са изискани, допълни той. 

ШУМ.БГ