Здравейте.Тъй-като незная към кого да се обърна реших да пиша на вас.Живея във Варна от една година ,но адресната ми регистрация е тук в Шумен тъй като все още нв сме решили дали ще оставаме в големия град.А оставяйки тук адресната регистрация се надявах на по-добро и бързо обслужване в държавните институции.

Днес ми предстоеше посещение до паспортна служба,тъй като дъщеря ми навърши 14 години и трябва да извадим лична карта. Ще ви опиша накратко кошмара,който се наложи да изтърпим и който търпят всекисневно хиляди граждани,плащащи данъците си на държавата.

Пристигайки в 8.30часа се записахме в списък направен от хора обезверели и със страшни погледи ,под номер 67. Излязохме отвън ,защото нястото където трябва да стоят тези 80 човека е два на два с една пейка за трима души.

Изтормозен на вратата полицай се бореше като в кеч състезанията и не позволяваше на нито един човек да пристъпва напред и отстрани но никъде това не беше обозначено и пре полвин минута той се разправяше схора от тълпата да се дръпнат "назад" за да могат управляващите от втория етаж да излязат по пътеката необезпокоявани.И така борбата продължи 4 часа на два метра без въздух и температура около 40 градуса.Около 12.30 часа следотказали се но записали се нови и списък от 100 души успяхме да се доберем до свещенното гише където за две минути ни обработиха документите  и ни дадоха заявление ,което обаче за да не спираме опашката трябва да излезем отвън да попълним и отново да започне всичко отначало,защото никой вече не те пуска да влезеш.И така пак трябва да чакаш вече най-отзад или да се запишеш под номер 101 евентуално.Между другото вътре работят три гишета но имат климати.И така паспортна служба с три гишета обслужва сто човека чакащи да подават и още толкова за получаване.И всичките тези хора чакат в предверие в което ще се удушат.

Нямам думи.Мислвх си ,че съм в третия свят.

А толкова празни сгради и помещения има .А може някъде отвън да се получават декларациите,да си ги попълниш и после да чакаш та макар и 67 поред.

Аз съм отчаяна и смляна и тъжна,защото всеки месец давам на държавата за парите на този полицай и трите служителки на гишетата.

Затова децата ни ще заминават.Затова няма да чуваме българска реч.Да в паспортна служба в българска институция се говори само на турски.Да изтърпяхме,защото сме толерантни,но питам докога??!??!

Да много съм емоционална и може би прекалих и допуснах правописни грешки,но днес ми се плачеше .Плачеше ми се за децата ми,които ще растат в тази красива страна.Плачеше ми се и зс самата ни страна.

Ако имате желание проверете тази информация или просто отидете да си смените личната карта.Докато чакаъе ще ви хрумнат хиляди идеи как д бъде избегнато всичко това как може да се сложи една машина както в банките и хората да си теглят номер и да знаят кога ще влязат или да се отворят оше две гишета или хиляди други идеи.

Благодаря за вниманиеъо ви.Дано не ви се налага скоро да вадите лична карта.

С уважение О.Великова, oliinavelikova@gmail.com