Шуменският районен съд е потвърдил наказателното постановление на РИОСВ, с което на кмета Красимир Костов е наложена глоба от 3000 лева за непочистени речни корита.

Припомняме, че в края на април екоинспекцията наложи подобни санкции и на кметовете на Хитрино и Върбица.

Със заповед на министъра на околната среда и водите от февруари са били разпоредени проверки за наличието на нерегламентирани сметища на речните корита и прилежащите територии на реките. Кметът Красимир Костов сформирал комисия, която месец по-късно проверила освен града и селата Новосел, Средня, Друмево, Ивански и Мараш. Набелязани били мерки за почистването на нерегламентираните сметища и предотвратяване на повторното замърсяване. Месец след това обаче проверяващите констатирали, че преминаващата през Шумен река Поройна е замърсена със строителни /в прилежащите територии на реката до моста на кръстовището между ул. „Марица“ и ул. „Ген.Скобелев“/ и битови отпадъци /по склоновете и прилежащите територии на реката за участъка от кръстовището на ул. „Марица“ и ул. „Софийско шосе“ до участъка от кръстовището на ул. „Марица“ и ул. „Климент Охридски“/.

Подобно било състоянието на деретата в Новосел, Средня, Друмево, Ивански и Мараш, където в деретата и прилежащите им територии било пълно с битови и строителни отпадъци.

Въпреки, че кметът възложил почистването на ОП „Паркинги, гаражи и благоустройство“, проверката показала, че нерегламентираните сметища не са били премахнати. Според съда, „е очевидно, че предприетите действия са се оказали недостатъчни и неадекватни“. Съдът намира, че за изпълнението на процесното задължение е необходимо предприемането на ефективни мерки, които да доведат до целения резултат, като извършването само на формални действия в тази насока не удовлетворява изискванията на закона. Следва да се отбележи също, че като е възложил на кметовете на редица населени места да изпълняват различни функции във връзка с управлението на отпадъците и контрола на чистотата, жалбоподателят не се е освободил от задължението си, тъй като същото е възложено именно на кметовете на общините, а в чл.19, ал.3, т.15 от ЗУО не е предвидена възможност с това задължение да бъде натоварено друго лице.

ШРС смята, че при административнонаказателното производство не са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила. Наказващият орган надлежно е издирил приложимия закон, както и съответната санкционна разпоредба и е определил наказание, съответно на нарушението.

Решението на съда от 23 юли подлежи на обжалване в Административен съд-Шумен в 14-дневен срок от обявяването му.

ШУМ.БГ