Шесткратният параолимпийски шампион Оскар Писториус беше освободен от затвора само десет месеца, след като започна да излежава присъдата за убийството на приятелката си Реева Стеенкамп. Южноафриканецът беше осъден на пет години затвор за непредумишлено убийство, но ще прекара останалите четири години и два месеца под домашен арест.

Законът в страната позволява при добро поведение осъдените на пет и по-малко години затвор да бъдат освободени след изтърпяването на една шеста от присъдата.

Стеенкамп беше убита на 14 февруари 2013 г. в дома на двойката в Претория. 29-годишният модел беше простреляна от Писториус с четири куршума през заключената врата на тоалетната. Прокуратурата поиска доживотен затвор, но лекоатлетът с два ампутирани крака беше оневинен по обвинението в предумишлено убийство.

28-годишният Писториус ще изпълни остатъка от присъдата си в дома на своя чичо. Това е имение в богатото предградие Уотърклууф, където има повече от 12 стаи, фитнес, външен басейн и голяма градина. Атлетът ще има разрешение да излиза от къщата, за да ходи на работа, да извършва обществено полезни дейности и да посещава важни семейни събития.

Лекоатлетът, който допреди две години беше символ на цялото параолимпийско движени, няма да носи и електронно устройство за проследяване. Той ще трябва да продължи срещите с психотерапевт и няма да има право на досег до никакви оръжия.

Възможно е обаче Писториус и да се върне в затвора. В момента прокуратурата обжалва решението да бъде оневинен за предумишлено убийство. Изслушването пред Върховния съд на Южна Африка ще бъде на 3 ноември.

Крайното решение ще бъде взето от комисия от петима съдии. Минималната присъда за предумишлено убийство в Южна Африка е 15 години.

dnevnik.bg