Окръжната прокуратура в Шумен и Апелативната прокуратура във Варна постигнаха осъдителна присъда срещу бившата уредничка на Художествената галерия в Нови пазар Марина Персенгиева, съобщиха от пресцентара на АП Варна.

Подсъдимата беше оправдана от Шуменския окръжен съд за присвояване в големи размери - девет платна на известния български художник Васил Стоилов, което е престъпление по член 202, ал.2, т. 1, във връзка с член 201, във връзка с член 26 от Наказателния кодекс. Последва протест на прокуратурата в Шумен, който беше поддържан изцяло от Апелативната прокуратура във Варна.

Състав на Апелативния съд осъди вчера на три години лишаване от свобода с петгодишен изпитателен срок Марина Персенгиева и я лиши от правото да упражнява определена професия или дейност за срок от три години. Уважен частично беше и гражданският иск на община Нови пазар в размер на 30 330 лева.

Деветте платна на Васил Стоилов са дарени лично от него на Художествената галерия в Нови пазар през 70 – 80-те години. Галерията е създадена от един от неговите първи ученици – Петър Персенгиев, който е баща на подсъдимата и чието име сега носи галерията в Нови пазар. След като Марина Персенгиева става уредник от 2002 до 2008 год., тя помолила свой познат да направи точни копия на деветте платна с подписа на самия автор, като обяснила, че ги харесва и иска да има копия, които да постави в дома си.

След като копията били направени, Марина Персенгиева заменила оригиналните платна с копията в Художествената галерия, като присвоените картини, оценени на стойност над 40 000 лева, продала на галерия във Варна, която ги препродава на колекционер в София. Малко по-късно колекционерът ги предложил на аукцион, където били продадени на търг. Две от платната на Васил Стоилов софийският колекционер доброволно предал на органите на досъдебното производство и се съхраняват като веществено доказателство в Националната художествена галерия в София.

Присъдата подлежи на обжалване пред Върховен касационен съд 

ШУМ.БГ