Европейски компании са обърнали внимание на ръководителя на "Лукойл", че се влошава качеството на руския петрол от сорт Urals.

Това съобщи Вагит Алекперов, цитиран от агенция ТАСС. Той обeщава да повдигне въпроса в петък на среща с руското правителство.

Редица европейски фирми като унгарската MOL и финландската Neste са недоволни от качеството на нефта, който се доставя от Русия и разполагам със съответно писмо на потребителите, добавя Алекперов.

Според него основната причина е, че все повече висококачествен лек петрол се пренасочва от руските находища към азиатските пазари.

По тръбопровода Източен Сибир – Тихи океан сега се пренася нефт Espo, характерeн с ниско съдържание на сяра, докато на Запад заминава Urals, представляващ смес от лек петрол Siberian Light от Западен Сибир и тежък петрол от Урал и Поволжието. Смесването става в системата на "Транснефт", като най-търсеният лек петрол идва от разработените и постепенно изтощаващи се западносибирски полета.

Разликата е, че към Азия се изпраща суровина с 0.62% серно съдържание, а към европейските рафинерии – с до 3%. Стига се до ситуация, в която Urals започва да не съответства на нормите на европейските рафинерии.

Поради това, обяснява Алекперов, на европейците им се налага да купуват допълнително количество лек петрол, за да го смесват с руския и да докарат Urals до необходимото за работа качество. А това са допълнителни разходи и европейските потребители искат или Русия да си поддържа качеството, или да предлага петрола си с отстъпка в цената.

По данни на отдела за анализи на централната банка на Русия разликата между цените на сортовете Brent и Urals се увеличава – ако в началото на годината руският петрол е струвал с около 1.5-2 долара по-евтино, сега става дума за над 3 долара.

През ноември се заговори за настъплението на саудитския петрол в пазари в Северна Европа и първи покупки от Швеция и Полша, традиционен клиент на Русия.

Още през миналата година "Лукойл" се оплака на правителството, че пада качеството на руския петрол. После от "Транснефт" обясниха, че причината е вкарването в системата на добивите на "Татнефт" и "Башнефт", които са с високо съдържание на сяра. Тогава се предлагаше полетата в Татарстан, Удмуртия, Башкирия и Оренбургска област да бъдат отделени и пренасочени за износ през ппристанището Уст-Луга на Балтийско море, като по пътя добитото се "облагороди" с качествен лек петрол от други места.

Алекперов каза още, че инвестиционната програма на "Лукойл" е подготвена при очаквания за средна цена от 50 долара за барел през 2016г. и 66 рубли за долар. Но имаме и сценарии с 40 долара за барел и 70 рубли за долар, добавя той.

За първото тричесечие на новата година цената на компанията няма да се променя и разликите ще се компенсират от натрупания през 2015 г. резерв. За 2017-108г. в "Лукойл" са прогнозирали 60 долара за барел и 65 рубли за долар. Според Алекперов през 2017 г. спадът в добивите в Русия ще бъде в рамките на 1.5-2%, ако правителството не стимулира данъчно работата на сектора.

dnevnik.bg