Площадка за сепариране на отпадъците бе открита днес в Шумен. Засега тя ще обслужва Шумен, Велики Преслав, Нови пазар, Каспичан и Смядово.

По договор между формата собственик „Евро Импекс“ и Регионалното сдружение на общините от областта за управление на отпадъците на площадката край кв. „Тракия“  ще бъдат отделяни за рециклиране най-малко 20% от количествата смет, постъпващи в контейнерите. Така ще падне и размерът на сумата, която ще се плаща на оператора на депото.

На фирмата ще се плаща 16,40 лева без ДДС за тон. Остатъкът ще се извозва на сметището край „Дивдядово“, като за него общините ще продължат да плащат на оператора на депото, както и досега – по 27,88 лв с ДДС на тон. Въпреки доста по-ниската цена, предложена от фирмата, пускането на площадката в експлоатация вероятно няма да доведе до намаляване на таксата за смет, която се общините събират от граждани и фирми.

„Инвестицията е в размер на близо 1 млн.лв, на площадката ще работят около 35 души“, каза днес пред журналисти управителят на „Евро Импекс“ Александър Иванов. Камионите ще изсипват отпадъците в закрит бункер, след което с верижен транспортьор ще се качват първо на вибрационно сито за отделяне на фракция и пръст и след това на лентата за ръчно сепариране.

Иванов увери, че площадката няма да замърсява околното пространство, нито въздуха, още повече, че тя се намира на повече от километър от последните блокове на кв. „Тракия“ - на мястото на бившите „Вторични суровини“.

ШУМ.БГ