Фиктивно записани ученици в три училища в Шуменска област са установили проверки на Регионалния инспекторат по образование /РИО/. В две от тях вече има назначени нови директори.

Това съобщи за ШУМ.БГ началникът на инспектората Светлана Милева.

Професионалната гимназия по машиностроене в Шумен, както и Основните училища в селата Климент и Тодор Икономово от община Каолиново са учебните заведения, в които при многократно извършени проверки на инспекторите, едни и същи ученици са били записани, но не са присъствали в класните стаи.

Поради тази причина директорът на училището в Климент Хюсню Хюсниев е уволнен, като на негово място вече е назначен нов директор – Билял Руфи.
От днес Професионалната гимназия по машиностроене в Шумен също е с нов директор – Марияна Йорданова. Към момента на проверката там директор на гимназията е бил Пламен Пеев. „Беше направено предложение за стартиране на дисциплинарна процедура и за господин Пеев, но той се е възползвал от правото си за ранно пенсиониране“, обясни Милева.

Тя допълни, че проверките в гимназията са направени след сигнал на гражданин. За останалите две училища нарушенията са установени след проверки по план на РИО.

Най-голям процент на липсващите ученици е констатиран в Професионалната гимназия по машиностроене – общо 59 в дневна форма на обучение и 21 във вечерна форма. Общият брой на учениците, записани в училището, е 318.

10 са били фиктивно присъстващите ученици в село Тодор Икономово.

Проверките са извършени през ноември 2015 г. и януари т.г. Резултатите показали отсъствието на едни и същи 10 деца. От директора, на този етап, са изискани само писмени обяснения.

В училището в село Климент пък по списък са се водили 5 деца, които не са били по класните стаи. Оказва се, че четири от тях не са стъпвали в училище още от първокласници. Сега, след направените проверки, те са преместени в СОУ "Георги Раковски" в Каолиново.

Същите ученици обаче пак не влизали в клас. „Разговаряно е с родителите, те са записани вече в училище, но и до този момент не са идвали. При разговорите обаче стана ясно, че тези ученици изобщо не са посещавали училище. Една от майките призна за детето си, което трябва да бъде в осми клас, че то е абсолютно неграмотно“, разказа директорът на СОУ "Георги Раковски" в Каолиново Грозданка Марчева.

Школото в Климент е в черната статистика и за резултати от национално външно оценяване след 7 клас. През 2015 г. децата там са се класирали на последно място в областта на изпитите по Български език и литература и математика, а през 2014 г. - с най-нисък резултат по Български език и литература.

„Вероятно мотивът на колегите по този начин да водят ученици е свързан с издръжката, която получават за всеки ученик. Лошото в тази ситуация е, че не са положени усилия за прибирането на тези деца, за които училището получава финансиране. Децата имат право на образование и всички възрастни – и родители, и работещи в институциите – имат задължението да им помогнат да получат това образование“, коментира шефът на РИО Светлана Милева.

ШУМ.БГ