„Тенис клуб – Шумен“ отново иска да поеме стопанисването на кортовете на улица „Преслав“, до СОУ „Йоан Екзарх Български“. Въпросът бе обсъден днес на заседание на постоянната комисия за младежта и спорта към Общинския съвет.

В подадената от клуба докладна записка е описано желанието им общината да предостави спортния имот за 10 години без наем. В замяна на това предлагат да извършат подобрения за общо 50 530 лв.

Сред тях са изграждане на пристройка с учебни кабинети за треньори и деца в размер на 13 020 лв., изграждане на два броя паркинги с по седем парко места за 12 600 лв, подмяна на ограда с бетонни колчета /3 480 лв/, изграждане на хранилище за шамот и инвентар /3 750 лв/, подмяна на настилка /7 560 лв./, изграждане на втора тренировъчна стоманобетонова ограда и други.

Всички планирани ремонтни и строителни дейности тенисистите обещават да извършат за целия период от 10 години, като през първата година планират да дадат 6 720 лв.

„Тенис клуб – Шумен“ веднъж бе стопанин на кортовете. През 2013-та обаче общината не поднови договора им и обяви концесия за базата за 35-годишен период. Като условие заложи  инвестиция от най-малко 500 000 лв. Мераклия беше фирма „Примекс“, но до договор така и не се стигна. После спортната база беше предоставена за стопанисване на ОП „Общински жилища и имоти". 

Днес старши експертът по спорт на общината  Даниел Даулов обясни пред съветниците, че има клубове, които ползват сгради общинска собственост, плащат си наем, и освен това правят подобрения и ремонти, като впоследствие сумата им се приспада от наема.  

„През 2003-та бе сключен договор с тенис клуба, който изтече през 2013-та. Оказа, че клубът не е изпълнил частта си по договор да вложи в базата 40 000 лв", каза Даулов.

Според него предоставянето безвъзмездно на общинския терен не би било справедливо спрямо останалите спортни клубове.

В крайна сметка общинските съветници поискаха официално становище от общинската администрация по въпроса с кортовете.

ШУМ.БГ