От идната зима три детски заведения в града - ЦДГ „Дружба“, ЦДГ „Братя Грим“ и детска ясла "Тракийче" ще загърбят отоплението с ток и ще преминат на газ.

За газификацията им са осигурени 716 841,38 лева от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г. Помощта е изцяло безвъзмездна и съфинансиране от страна на общината няма, каза днес на брифинг в общината ръководителят на проекта Петър Димитров.

И в трите детски заведения ще се извърши преустройство на помещенията за котелно, ще бъдат закупени и монтирани котли за природен газ и ще се подмени цялата отоплителна система със съвременно програмно управление, уточни Димитров.

Според него, с реализацията на проекта ще се повиши енергийната ефективност и ще се намалят СО2 емисии. „Очакванията ни по предварителни изчисления са годишно да бъде спестена енергия от трите обекта за около 15 хил. лв. или към 71,68 MWh, а намаляването на въглеродните емисии да е със 141 т.", каза Димитров.

Срокът за реализация на проекта е 8 месеца. Строителните дейности ще се извършат през летните месеци юли и август, а към момента вървят процедурите по избор на изпълнител.

Осигурените пари за газификация на детските заведения са благодарение на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 между Република България и Исландия, Княжество Лихтенщайн и Кралство Норвегия.

Припомняме, че страните подписаха меморандум през 2011 г., включващ финансиране на проекти, сред които опазване на околната среда, възобновяеми енергийни източници и др. с цел намаляване на икономическите и социални различия в Европейското икономическо пространство и укрепване на двустранните отношения между страните донори и България.

ШУМ.БГ