Шуменската регионална инспекция по опазване на околната среда и водите проверява сигнал за разрушен склад с пестициди в землището на град Плиска, съобщиха от РИОСВ. Сигналът е получен от служител на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Шумен.

Днес се извърши  съвместна проверка от екип на екоинспекцията  и Регионалната лаборатория на Изпълнителна агенция по околна среда. Взети се проби от почвата за анализ, за да се установи има ли замърсяване.

В регистъра на складовете и ББ кубовете, в които се съхраняват препарати за растителна защита, няма информация за съществуващ склад на територията на град Плиска, уточняват от екоинспекцията.

Сигналът за заровени бидони с пестициди в землището на Плиска е подаден на тел. 112 от арендатора Севастиян Стойков, син на председателя на ТПК "Хан Аспарух" Марин Стойков. Впоследствие сигналът е прехвърлен към  Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Шумен. Те от своя страна са уведомили екоинспекцията.

"Засега няма нищо потвърдено, мястото се знае, но се чака багер, който да установи дали има заровени бидони с пестициди", обясни за ШУМ.БГ директорът на РДПБЗН - Шумен инж. Иван Иванов.

"Изкоп от близо 3 м. бе направен от багер, където се откри бяло прахообразно вещество, както и изтекла течност вероятно от съдове, които все още не се виждат. Тепърва ще се установява какво е съдържанието им. Предстои те да бъдат транспортирани от фирма Екомакс, лицензирана за складиране и третиране на опасни отпадъци. В изкопа ще се влезе с предпазни облекла", каза по-късно заместник-областният управител Петко Шаренков. В края на деня той уточни, че 10 броя чували с прахообразното вещество ще бъдат изследвани. Взети са още проби от почвата на изтеклата течност от счупени два бидона. Шаренков увери, че няма опасност за населението.

След приключване на проверката от екоинспекцията съобщиха, че ще предоставят информация по случая. Полицията е снела показания от подалия сигнала мъж.

Проверката на РИОСВ – Шумен в землището на  Плиска установи наличието на заровени инсектициди, съобщиха в късния следобед от екоинспекцията. Това са показали взетите три почвени проби за анализ – фонова на 200 метра от замърсяването и повърхностна на 20 см дълбочина. Третата проба е взета на 4 метра дълбочина,  след като са извадени химикалите. 

На  мястото са открити петнайсет 50-килограмови торби борна киселина, 5 счупени пластмасови бидона и 50 килограма насипно бяло вещество, без изяснен произход. Фирма, която притежава нужното разрешително, е взела изкопаните вещества за преопаковане и временно съхранение до последващо третиране, уточняват в съобщението си от РИОСВ. По случая е образувано досъдебно производство.
 

По данни на шуменската екоинспекция от м.г. в Шуменска област складовете за съхранение на негодни за употреба или с изтекъл срок на годност пестициди са 13, а броят на Б-Б кубовете е общо 125 и те се съхраняват в селата Градище,  Марково, Изгрев, Сини вир, Хан Крум, Хърсово, Конево и Мировци. Във всичките 125 стоманобетонни контейнера се съхраняват общо 226 хил. кг и 48 хил. литра прахообразни и течни препарати, залежали и негодни за употреба.

Между другото от вчера в областта започнаха и проверки за съхранение на залежали и негодни за употреба препарати за растителна защита и „Б-Б“ кубовете, разположени в близост до водни обекти. Те са инициирани от Министерството на околната среда и водата. Проверяват се и складовете за съхранение на негодни за употреба или с изтекъл срок на годност пестициди Те ще продължат до края на месеца като екоинспекторите съвместно с представители на общините ще проверяват дали има изтичане и нарушение на изолациите.

ШУМ.БГ