Под открито небе във Велики Преслав в Европейската Нощ на музеите 21 май местният Археологически музей ще излъчи документалния филм „Симеон – от расото до короната“. Точно в 21 часа на 21 май той ще пренесе зрителите 11 века назад, в първото българско царство, за да им разкаже историята за една от най-вдъхновяващите й страници,  наричани още Златен век на България, съобщиха от музея.

Филмът на Ф2Ф Студио, излъчван по БНТ Свят, БНТ 2 и Дестинация България ТВ, ще бъде представен за първи път на живо във Велики Преслав и ще бъде кулминацията в  прожекциите от програмата на Археологически музей „Велики Преслав“  за Нощта на музеите.

По-рано през деня от 15 часа регионалните клубове "Традиция" от Велики Преслав, Шумен и Сливен ще представят ежедневието в Средновековен Преслав, а от 16 часа за гостите и гражданите на града киноклуб "Мадарски конник" ще представи филми за града и жителите му.

В 18 часа може да се види подредената изложба "Нови находки от средновековен Преслав и региона", а в 19 часа ще бъде представен документалния филм на Ралица Димитрова "Пътят на буквите" - един пътепис във времето и пространството, който започва през 9 век и стига до днешните отражения на мисията на братята Кирил и Методий.

Музеят ще работи в събота до 00.00 часа.

ШУМ.БГ