За първи път на територията на НИАР “Мадара” ще се проведе Национален средновековен събор „Мадарски конник”, съобщи Юри Йоргов, главен уредник на резервата.

Организаторите -  Община Шумен ,РИМ, РК “Традиция” Шумен, кметството в с. Мадара, очакват на 25 и 26 юни НИАР да събере любители на историята от цялата страна и обещават, че те ще се доближат максимално до средновековния начин на живот, ще се запознаят с бита, облеклото, кухнята, занаятите, ритуалите и обичаите, както и с воинското снаряжение и въоръжение, характерни за този период по нашите земи.

Според организаторите мястото и времето на провеждането на събора не са избрани случайно. Мадара е обитавано място повече от 5000 години. Скалите и водата тук са били свещени и магически за траки, римляни, българи езичници, християни и мюсюлмани. Тук са се преплитали пътищата на религии, народи и култури. А времето - непосредствено след Еньовден - древния празник на лятното слънцестоене, съчетал в себе си християнство, езичество и губещ дирите си в предисторически времена. “Във връзка с него ще бъдат възстановени и изпълнени ритуали и обреди - народни, християнски и езически, връщайки ни към корените, към оная българска древност, изгубена във времето, в които би трябвало да потърсим сила и опора, за да не се изгубим като народ”, казва Йоргов.

Участниците в националния събор са от регионалните клубове “Традиция” от Шумен, Добрич, Велики Преслав, Велико Търново, Сдружение „Авитохол” - Варна, СНЦ „Крумъ Страшний”  - Шумен, Родолюбивий комитет „Крум Страшний” - Шумен, Патриотичен клуб „Възраждане” - Търговище, клубове по бойни умения, свободни реконструктори и др.
В програмата посетителите ще могат да видят спектаклите  „Създатели на Българската държава”, „Шишмановия надпис”, ще видят демонстрации с хладно историческо оръжие - меч, сабя , копие, щит, боздуган, брадва, стрелба с лък по мишена, хвърляне на копие и брадва, боравене с бич и бойни изкуства.

Освен демонстрации ще има и лекции, изнасяни от участниците пред посетители на теми въоръжение, бит, облекло, обичаи, а за занаятите грънчарство, металопластика, монетосечене, сарачество, дърворезба, тъкачество, ковашка работилница, пекарство, средновековна кухня и питиета, шапкарство организаторите също са предвидили подобаващо място на събора.

По същото време на Територията на НИАР „Мадара”, непосредствено до археологическата база посетителите ще могат да проследят и ежегодния фолклорно-музикален събор във връзка с годишнината от обявяването на Мадарския конник за глобален символ на България.

ШУМ.БГ