Община Шумен започна премахването на незаконните интернет и ТВ кабели от стълбовете в града.

Първите жици паднаха на ул. “Дедеагач”.

Преди служители на “Паркинги и гаражи” да започнат да режат обаче на място дойдоха работници на един от кабелните оператори - “Бергон интернет” ЕООД от Добрич, и започнаха сами да махат своите кабели. Пред журналисти обясниха, че имат изградена мрежа в Тракийския, но не и клиенти. Не пожелаха да кажат защо са опънали кабелите си незаконно.

"На тези стълбове не трябва да има никакви кабели, освен за улично осветление. Затова предприехме това рязане, за да облекчим стълбовете”, каза Делян Стоянов, началник отдел "Инвестиции и екология" в община Шумен. Той обясни, че ще се премахват само кабели от металните стълбове за осветление.

От общината бяха извикали служители на “Енерго про”, за да проверяват дали по кабелите не тече ток. Едва след това на вишката се качваха хората на “Паркинги и гаражи”. Те започнаха от северната част на ул. “Дедеагач”, като намерението им е днес да свалят кабелите от цялата улица.

Припомняме, че решението за премахване на незаконните кабели от стълбовете и дърветата в Шумен бе взето през януари, когато снегът наклони и счупи много стълбове. През февруари кметът Любомир Христов издаде заповед, но изпълнението й се забави заради обжалване в съда.

ШУМ.БГ