Шуменската фирма “България пласт трейд” ще подменя дограмата на сградата на община Шумен. Другите две, участвали в обществената поръчка - “ЮМС Инвест” ЕООД от Русе и “Мик Билд Русе” ЕООД, са отстранени.

Това каза пред журналисти днес председателя на комисията за избор на изпълнител и директор на дирекция “Устройство на територията” Валентина Йорданова.

Причините за отстраняването на двете русенски фирми са многобройни пропуски в офертите. “И двете абсолютно не отговаряха на условията на заданието”, каза Йорданова. “Мик Билд Русе” били с 10 несъответствия, а “ЮМС Инвест” с 8. Най-фрапиращото било, че и двете фирми от крайдунавския град написали, че ще сложат бяла дограма, въпреки, че в заданието съвсем недвусмислено било записано кафяв цвят “златен дъб”.

Освен това в план-графика за работа не било записано, че ще се работи поетапно, като всеки ден се почистват и извозват строителните отпадъци, а тази работа била оставена за накрая. “Това означава да затворим общината за един месец, което е немислимо”, каза инж. Йорданова.

На нея и на останалите от комисията им направило силно впечатление също, че офертите на русенските фирми са изготвени абсолютно идентично, само с разлика в предложената цена и срок за работа.  

Победителят в конкурса ще свърши подмяната на дограмата за 24 календарни дни срещу 118 480 лв. без ДДС. Офертите на отстранените фирми са били за 92 474 лв. и 94 999 лв. без ДДС.

Припомняме, че обществената поръчка бе пусната в началото на април. Тя бе за подмяна на 128 прозореца с обща площ 567 кв.м. и ремонт на тоалетните на втория етаж на кметството. През май тя бе прекратена поради пропуски в офертите на шестте фирми. От заданието на обявената повторно процедура отпадна ремонта на тоалетните, а броя на прозорците и квадратурата им бе завишена.

ШУМ.БГ