Шесткратният параолимпийски шампион Оскар Писториус беше осъден на шест години затвор за убийството на своята приятелка Реева Стеенкамп.

Очакванията бяха лекоатлетът с два ампутирани крака да получи най-малко 15 години затвор. Съдия Toкозиле Масипа обаче изненада прокуратурата и семейството на убитата с далеч по-малка присъда.

29-годишният Писториус ще влезе в затвора днес, като ще може да бъде освободен, след като излежи 50% от присъдата.

"В този случай лишаването от свобода няма да послужи като справедливост", заяви съдия Масипа. Тя допълни, че има "съществени и непреодолими причини" за по-малката присъда.

Съдията посочи като смекчаващ фактор това, че след като е застрелял Стеенкамп, която Писториус твърди, че е объркал с крадец, той "веднага е предприел стъпки да опита да спаси угасващия живот".

Стеенкамп беше убита на 14 февруари 2013 г. в дома на двойката в Претория. 29-годишният модел бе простреляна от Писториус с четири куршума през заключената врата на тоалетната.

Първоначално лекоатлетът с два ампутирани крака беше осъден на пет години затвор за непредумишлено убийство.

Той обаче излежа ефективно само десет месеца, а остатъкът от присъдата трябваше да изкара под домашен арест в луксозната вила на своя чичо - без проследяващо устройство и с разрешение да напуска къщата, за да ходи на работа, да извършва обществено полезни дейности и да посещава важни семейни събития.

Прокуратурата обаче обжалва и през декември 2015 г. Писториус беше признат за виновен в предумишлено убийство. Днешното решение на съда може да бъде обжалвано и от двете страни.

Според медиите, които отразяваха процеса на живо, прокуратурата със сигурност ще обжалва. Защитата обаче няма да рискува с връщане на делото във Върховния съд или отиване на по-горна инстанция. 

dnevnik.bg