С евросредства ще бъде изграден обучителен център към пожарната в Шумен.
Финансирането става по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020” и е на стойност над 39 млн. лева. Проектът е със срок на изпълнение 60 месеца, а освен Шумен, в него са включени още градовете Габрово, Враца, Пазарджик, Бургас и София.

Договорът за реализация на проекта бе подписан вчера от министъра на околната среда и водите Ивелина Василева и директора на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов.

За работата на центъра ще бъде изградена учебна база, която ще се помещава в бившата сграда на Гражданска защита, и полигон, който ще бъде базиран в района на скривалището на пазара.

„В началото в центъра ще се обучават ученици и служители във фирми, които имат отношение към противопожарната безопасност, а след време и професионални служители в пожарната, каза за ШУМ.БГ комисар Иван Иванов - директор на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението". Той допълни, че очакванията са за 3 години в центъра да се обучат около 6 хил. човека.

„Обучението ще става с техника на пожарната, но ще бъде закупено и ново оборудване за учебната база. На самия полигон ще бъдат изградени канал с вода, сграда, която се задимява и други съоръжения, необходими за обучението за реакция при бедствия. Ще се използва и самото скривалище под полигона“, обясни комисар Иванов.

В момента изграждането на базата и полигона са на етап проектиране и се очаква през   септември да започне строителството. Реалното обучение на гражданите ще стартира през 2017 година, като по проекта то продължава до 2020 година. 

Комисар Иван Иванов каза още, че 6-те нови центъра са така базирани, за да може да се използват и от съседни области.
„Подобни полигони сега има в Девня и в София, а с изграждането на новите в бъдеще ще се улесни и професионалната подготовка на пожарникарите“, уточни комисар Иванов. 

ШУМ.БГ