С около 300 тона по-малко се очаква да бъде добивът от тютюн в област Шумен тази година. Това каза за ШУМ.БГ председателят на Българската асоциация на тютюнопроизводителите Цветан Филев.

Той посочи, че се очаква реколтата от сорта Каба кулак, който се отглежда в общините Каолиново, Венец, Никола Козлево и Хитрино, да бъде 700 – 800 тона, или с около 30 % по-малко от миналата година. Към момента вече са прибрани около 400 тона.

Причините за по-малко произведения тютюн, според Филев, са няколко. Едната от тях е сушата тази година, а друга - че една част от фермерите, които са произвеждали тютюн до сега, вече не отглеждат културата.

“Една част от производителите са се отказали да отглеждат тютюн и са се ориентирали към други култури. Имам данни, че тютюнопроизводители от Пристое и Загориче вече са билкопроизводители. Причината е в националните доплащания за тютюн по схема, необвързана с производството”, обясни Филев.

Той допълни, че някои от тютюнопроизводителите пък са се отказали от тютюна заради проблемите с фирми, които изкупуват продукцията. Част от тях все още дължат суми за реколтата от 2015 г.

Най-голям проблем създали гръцката фирма “Михайлидис” и българската “Пламен Пенков” ЕООД. И докато гръцката фирма вече е започнала разплащания след шест месеца забавяне, то нашенската все още не е платила и стотинка.

“Има неразплатени задължения за 140 хил. лв. към стопани от Североизточна България. При нас са постъпили данни, че има производители от Ясенково и Тодор Икономово в Шуменска област, които все още очакват разплащания”, каза Филев, но добави, че не разполага с точни цифри.

ШУМ.БГ