Собствениците на магарета и коне в община Смядово ще бъдат глобявани от 10 ноември т.г. ако не са сложили предпазни престилки на животните, когато се движат по пътищата.

Това гласи съобщение, публикувано на сайта на администрацията.

Глобата е в размер на 10 лв.

Крайната мярка се взима от общината заради зачестили сигнали за замърсяване на пътните настилки от превозни средства с животинска тяга.

„Асфалтирахме доста от улиците и сега решихме да въведем по-строги мерки, за да опазим това, което е направено“, обясни въвеждането на санкции кметът на Смядово Иванка Петрова.

Тя допълни, че собствениците на магарета и коне са предупреждавани и устно и с писма да сложат предпазните престилки на животните още през лятото.

„Някои го направиха, други не и затова сега ще глобяваме“, каза още кметът.

Иванка Петрова допълни, че глобата не е голяма и трябва да се помисли за нейното вдигане, но изрази надежда, че ще има ефект и Смядово и общината ще станат по-чисти.

За спазване на правилото ще следят т.нар. еколози в община Смядово.

„Работихме по проект „Активни“ по ОП „Развитие на човешките ресурси“, по който обучихме младежи до 29 години. Те се обучаваха за строители, еколози, оператори на компютри и др. Част от тях са назначени на работа, а част от работата на еколозите, които имаха по-дълго обучение, сега ще следят за спазване на правилото магаретата и конете да са с предпазни престилки“, допълни Иванка Петрова.

ШУМ.БГ