Вече са монтирани 29 от общо 57-те камери, заложени в обществената поръчка за видеонаблюдение на Шумен. В момента се изграждат мониторинг центровете, в които ще се следи какво става в реално време. Те ще бъдат 4 на брой.

Това стана ясно на пресконференция днес в община Шумен, дадена от кмета Любомир Христов и Красимир Кирилов от "Телепол" – фирмата, която реализира видеонаблюдението.

Съгласно заданието на обществената поръчка 57-те камери ще са в Градската градина, в парк “Студентски”, парк "Оборище", на спортната и детската площадка до ВиК , спортните и детските площадки до блокове 5, 6, 7 и 10 в кв. „Боян Българанов“, до бл. 68 на ул. „Ген. Скобелев“, на детската площадка срещу СУ „В. Левски“, на бул. “Ришки проход” до “Бадема” и до Базовото училище, както и в парка край читалище „Тодор Петков“.

Общината е решила да не изгражда единен център за мониторинг, защото ще е скъпо, а и ненужно, тъй като, когато се поставят всички камери, сигналът от тях ще отива и в дежурната стая на полицията в Шумен. Ще го гледат и в централата на “Телепол”.

“Не можем да създадем отделно звено за наблюдение, затова си взаимодействаме с полицията и затова  ще прехвърлим сигнала на полицията”, каза кметът Христов. Той обясни, че откакто са монтирани първите 29 камери, няма нито един сигнал за вандалска проява там. “Явно камерите респектират вандалите. Навремето, когато във Варна изградиха системата си за видеонаблюдение, казаха, че само след 3 месеца процентът на кражбите е намалял някъде с около 30”, обясни кметът.

“До момента за отстраняване на щети по детските площадки общината е платила 16 хил.лв. Именно за опазване на общественото имущество и реда ние бяхме подтикнати да направим тази обществена поръчка за камери за наблюдение”, добави Любомир Христов.

Четирите общински центъра за мониторинг ще бъдат в сградата на кметството, в стаята на  охраната в Градската градина, при пазача на Парк “Студентски” и при дежурния в бившия КЕЧ до Следствения арест.

57-те камери са първи етап от системата за видеонаблюдение на Шумен. Предстоят още два.

ШУМ.БГ