Чужди инвеститори са готови да вложат 58 млн. евро в завод за преобразуване на отпадъци на сметището до “Дивдядово”. Ще се разкрият и около 35 работни места.

Това заяви днес собственикът на “ГЕСА - Глобал енерджи състейнъбъл алтърнатив” ЕООД Клаус Дитер Вагенбренер в зала 363 на община Шумен. Там той представи плана си за новия завод пред кметския екип, общински съветници и журналисти.

Вагенбренер заяви, че предприятието ще работи по възможно най-модерна технология за преработване на сметта, разработена в Германия, която на практика е безотпадна. Той гарантира също, че при преработката няма да се отделят никакви вредни газове и миризмии.

Продуктът на фабриката ще е пелети, които ще се изгарят и ще дават енергия.
“Завод, като планирания в Шумен, ще преработва около 100 хил. тона отпадък годишно и ще произвежда около 36 мегавата енергия – електричество и пара”, каза Вагенбренер.

Първият етап ще бъде предприятието за преработка на отпадък в пелети и може да бъде реализиран за 8 месеца. За още 8 месеца може да се изградят и мощностите за производство на енергия.

Германският бизнесмен предлага на Шумен 20-годишен договор, в срока на който общината няма да плаща нищо, а само се задължава да му предоставя отпадъка.

Клаус Вагенбренер обясни, че фирмата му е регистрирана в България, но зад нея стоят баварски  капитали. “Разполагаме с мрежа от инвеститири, които инвестират в подобни проекти”, каза той.

Вагенбренер заяви, че зад гърба си има изградени заводи за преработване на отпаъци в Германия, но не уточни колко и в кои градове.

“И аз чувам повечето неща от г-н Вагенбренер сега за първи път. Тепърва ще имаме разговори, но за всичко, което се договаряме, общинските съветници, журналистите и всички ще бъдат информирани. Няма да правим нищо на тъмно”, каза в края на срещата кметът Любомир Христов.

ШУМ.БГ