Великопреславският съд осъди Красимир Желев от Русе на 2 години лишаване от свобода, чието изтърпяване бе отложено с 5-годишен изпитателен срок, съобщиха от Апелативна прокуратура.

С присъдата за извършените две телефонни измами като продължавано престъпление в периода от 8 април до 14 май 2016 г., както и на опит за измама, останал недовършен по независещи от извършителя причини, Районният съд във Велики Преслав уважи гражданските искове на две от жертвите на измамника  за претърпените от тях имуществени и неимуществени вреди.

59-годишният русенец бил потърсен в началото на март тази година от непознат, който го открил, чрез сайт за свободни работни места. Представил като д-р Димитров, и поискал да наеме Желев, като му обяснил, че ще пренася документи и комисионни, тъй като дейността му била свързана с изкупуване на земеделски земи. Желев отказал предложената работа, защото в момента имал временна. В края на март д-р Димитров отново се обадил и подновил предложението си, а Желев приел да бъде куриер на непознатия мъж.

На 8 април 2016 г. мнимият д-р Димитров изпратил Желев в Разград. В село Гецово по разпореждане на „работодателя“ 59-годишният мъж трябвало да вземе от посочен адрес сумата от 3000 лева. Желев отишъл с такси до село Гецово, където на адреса го чакала възрастна жена. Разбрал, че участва в телефонна измама, но въпреки това взел плика с парите, заделил за себе си 200 лева, а останала сума оставил до указателната табела в началото на селото.

На 14 май 2016 год. Желев бил изпратен във Велики Преслав. На посочения от мнимия д-р Димитров адрес възрастна жена му предала 390 лева. Със 100 лева по нареждане на „работодателя“ си Желев купил ваучери за мобилен телефон, а останалите били личен хонорар за поредната измама. Същия ден следобед, 59-годишният измамник отново бил изпратен във Велики Преслав, за да вземе пари от друга жена, жертва на телефонна измама. Тя  съобщила в полицията и Желев бил задържан.

До присъдата на русенеца, която подлежи на обжалване и протест, се стигна, след като подсъдимият поиска делото срещу него да се гледа при условията на съкратеното съдебно следствие с цел по-ниско наказание. Красимир Желев е с чисто съдебно минало до момента.

По-рано от полицията в Шумен съобщиха, че “муле” на телефонни измамници е върнал на пострадала 83-годишна шуменка 4000 лева, които и отмъкнал, под предлог, че ги дава за сина си.

Жената била измамена през февруари, но благодарение на доброто описание на “мулето” и работата на криминалистите, 45-годишният мъж бил заловен. Пред разследващи обещал да възстанови взетата от жената сума и спазил обещанието си - върнал парите на два транша. Преди два дни делото е предадено на Районна прокуратура- Шумен.

ШУМ.БГ