Обстановката в Хитрино през изминалата нощ се усложни. От 2 цистерни изтича газ. Това съобщиха на импровизиран брифинг пред кризисния щаб в Хитрино министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова и главният секретар на МВР Георги Костов.

„Работата по обезвреждането на цистерните е започнала. Има известно усложняване на обстановката, изтичане на газ от две цистерни. Това налага да обмисляме решенията по-внимателно. Призоваваме за търпение и спокойствие.

Най-важното в момента е да се справим без рискове със ситуацията. Времето, в което ще работим ще е по-дълго. Призоваваме никой да не се връща в селото“, каза министър Бъчварова.

Главният секретар Георги Костов определи ситуацията като “обострена в сравнение със снощи”.

“Снощи имаше теч от една от цистерните, имаше и контролиран факел, който колегите от Пожарна безопасност поддържаха, за да няма обгазяване на населеното място. Температурите паднаха и този факел загасна. Сега, с повишаване на температурите, предстои населеното място да бъде обгазено. Затова преценката вчера да бъде евакуирано цялото село беше правилна. На място са най-добрите специалисти, с които разполага МВР и външни газови специалисти, които са доброволци. Те рискуват живота си в момента. Нека да ги оставим да вземат едно добро, професионално решение", каза Костов и добави, че на място има достатъчно на брой служители на пожарната и на полицията.

Той призова да не се правят опити за влизане в селото, тъй като е много опасно.
“Регистрирахме опит за пробив на блокадата тази сутрин. Знаем, че в къщите има животни, но призоваваме жителите на Хитрино да не влизат в селото. Ще намерим начин да нахраним животните на хората. Нека те не се опитват да пробият блокадата. Там има действително бедствие. Имаме 12 цистерни – 9 с полипропилен, другите с пропан-бутан”, каза Костов.

Припомняме, че вчера сутринта на гарата в Хитрино избухна ЖП цистерна с пропан-бутан. Седем загинаха, а 29 бяха ранени. Жителите на селото бяха евакуирани, а край него бе изграден кризисен център.

ШУМ.БГ