Рискът на мястото на инцидента спадна, но опасността остава висока. Претоварени са 5 от 12-те обърнати цистерни. Това съобщиха пред журналисти в Хитрино министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова и директорът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов и областният управител на Шумен Донка Иванова. 

Заради инцидента в събота, при който загинаха 7 души, днес е ден на национален траур.

"29 души през цялата нощ са работили интензивно и пет от цистерните са пренатоварени, потенциалните рискове не са премахнати. Надявам се на разбиране от страна на жителите. Всичко което правим е най-напред да осигурим сигурността на хората, които работят”, каза министър Бъчварова. Тя предупреди да не се правят опити за влизане в селото, тъй като ограничителните мерки за достъп до мястото на инцидента остават и дори са по-строги.  

"Днес продължава интензивната работа по претоварване на опасните вещества, за целта ще дойдат допълнителни помпи, компресори, кранове ,включително от Румъния. Преценихме, че е по-близо от София. Силите на НКЖИ са тук, лично техният директора ги ръководи, започваме работа по премахване на контактната мрежа, която е риск за нашата работа. Докарваме чакъл, ще правим подходи, за да може крановете да имат достъп. Рискът не е намалял, напротив, цистерните, които са изправени, ще бъдат сравнително безопасно разтоварени, но тези, които са легнали и повредени изискват повече време”, каза главен комисар Николов и допълни, че организацията е по-добра сега, отколкото вчера.

Областният управител Донка Иванова, която е ръководител на Областния щаб по бедствия и аварии обясни, че вчера са раздадени еднократните парични помощи на 292 семейства от Хитрино. Днес това ще продължи. “Координираме всички доброволчески инициативи – има много предложения за събиране на дрехи, одеяла, трайна храна, за разчистване, но това е на следващ етап”, каза Иванова. Тя заяви още, че от Екоинспекцията са дали препоръка жителите на съседните села да ползват за пиене бутилирана вода.

Днес Министерски съвет ще се събере в София за извънредно заседание с една точка – Набелязване на мерки за справяне с последиците от инцидента на гара Хитрино.

От ВиК съобщиха, че днес се извършва пробонабиране от водопроводните мрежи на селата Тимарево, Добри Войников и Каменяк с цел изследване на показателите на водата, подавана за питейно-битово водоснабдяване.

Нарушено е водоподаването за с. Каменяк, като се прави организация от ВиК оператора за разполагане на 2 водоноски.

ШУМ.БГ