„Всички къщи, които са разрушени ще бъдат възстановени напролет, заяви премиерът в оставка Бойко Борисов, който заедно с представители на Строителната камара беше днес в Хитрино.

„Строителите ще седнат с всеки един от собствениците на къщите и ще се разберат. Напролет със сигурност хората ще имат къщи. Сега при минусови температури няма как да се лее бетон“, каза още Борисов.

„По сметките на Хитрино вече има преведени 5 млн.лв. Другите също ще бъдат преведени.

В момента, в който техническите лица  кажат, че хората могат да се върнат, заедно с тях влизат и строителните материали. Подготвили сме  дограми, прозорци, керемиди. И селскостопанските сгради включително ще им оправим на хората. Така че тези, които ще стоят в домовете си за ден, ден и половина да бъдат ремонтирани“, заяви премиерът в оставка.

Борисов допълни, че чакат главния прокурор да каже кога могат да се вдигнат цистерните и хората да се върнат в селото. „Хората ще могат да се приберат в момента, в който кажат прокурорите. Когато кажат започваме да изкарваме цистерните. Има още една цистерна, която пропуска. Нея я охлаждаме,  другите ги запушихме. Ако пресираме, след това в съдебния процес ще им паднат разследванията. Просто чакаме, кажат ли ни действаме веднага. От мене зависи да възстановя селото. Включително на Кралев съм разпоредил да им направят на хората стадиончето и  парка ще възстановим“, заяви Борисов. 

"Дотук 10 къщи ще бъдат построени безвъзмездно“, обяви председателят на Камарата на строителите Николай Станков.

„Хората не са сами, заедно с държавата ще се включим във възстановителните процедури. Днес на Извънредно бюро взехме решение. Към нашата инициатива се присъединиха формациите на архитектите, очакваме и инженерите да се включат. Отделно ще открием дарителска сметка. Камарата ще внесе 50 хил. лв. в нея. Вече имаме организирана среща с кмета във вторник, където ще изясним подробности около организацията. В момента, в който се отвори селото, влизаме и започваме да възстановяваме“, допълни Станков.

Борисов обяви, че всички, които са участвали в спасителните дейности в Хитрино ще бъдат наградени. „Тези момчета вършат геройство там долу“, каза премиерът в оставка.

На тръгване той каза още, че е уволнил всички, участвали в  купона в Несебър. „Тези, които са си позволили да празнуват, негодници, бих ги нарекъл, съм ги уволнил всичките сутринта“, заяви Борисов.

Попитан, дали ще оглави правителство с мандата на Реформаторския блок министър-председателят заяви, че „нищо друго не го интересува, освен това да вдигнем цистерните“. Борисов допълни, че ще се срещнат с Реформаторите и ще говорят.

ШУМ.БГ