От днес е разрешено на всички жители на Хитрино да се завърнат по домовете си. Никъде не е засечен газ.

Това каза на заседание на Областния щаб по бедствия директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов.

Припомняме, че вчера бе разрешено да се завърнат по домовете си само жителите на южната част на селото.

„Всички хора, които са заявили желание да влязат в домовете си, вече са там. Не се явиха собствениците на 12 къщи, като техните съседи твърдят, че са в чужбина. Никъде не е засечен газ и няма опасност за хората“, каза Николов.

Той обясни, че продължава поетапното пускане на водата. Включва се и електричеството, но само в къщите, в които има хора.

Комисар Николов допълни, че домашните животни на хората са живи и здрави, и че посевите не са засегнати. „Установени са загиналите животни. За наша радост, те са малко. Това са четири гълъба, куче и котка и три пора“, каза шефът на националната пожарна.

„Селото постепенно започва да прилича на една малка строителна площадка. Утре усилията ще ни се удвоят.  Препоръчвам да се създаде една много добра организация за доброволците, които ще бъдат въведени там по разчистването. Трябва да канализираме в правилната посока  ентусиазма на хората, които искат да помагат. През нощта ще продължи усилената охрана. Тя се налага за това ,че много от гражданите твърдят, че имат ценности и пари, да не допуснем в последния момент мародерство“, добави още главен комисар Николов.

Утре в селото ще работят няколко комисии, които ще опишат къщите, които са разрушени, тези, които подлежат на разрушаване, тези, които трябва конструктивно да бъдат укрепени и по които трябва да продължи поставянето на дограми, врати и прозорци. Комисия ще извърши и оценка на щетите.

Зам.-областният управител Петко Шаренков заяви, че всички цистерни от дерайлиралия влак са на обезопасена площадка до село Каменяк. Фирмата, чиято собственост са те, има 15-дневен срок за изтеглянето им от там.
„Към 13,00 часа почти е възстановен ЖП прелеза в Хитрино. Остъклява се пост №2 в гарата, възстановява се напрежението в контактната мрежа. Това ще позволи един коловоз по линията Русе – Варна да бъде пуснат“, каза още Шаренков.

Шефът на ВиК-Шумен Красимир Марков докладва, че среща трудности с възстановяването на водоподаването. Причината е, че в пострадалите къщи има спукани тръби и водомери, а без собствениците неговите служители не могат да влизат в домовете.  Представителят на „Енерго Про“ обеща, че до утре електроподаването ще бъде възстановено на 100%.

По-късно в заседанието на щаба се включи и кметът на Хитрино Нуридин Исмаил.

Той благодари на институциите за помощта и сподели впечатлението си, че при този тежък инцидент хората от селото са разбрали, че има държава.

„Основният проблем, който трябва да се реши е остъкляването на жилищата. Днес 6 екипа конструктори работят. Имаме уверението им, че в рамките на 3 дена, ще излязат с решение колко къщи са съборени, колко са за основен и частичен ремонт. След това ще има екипи, които да проектират.
Ще работим така, че да не скарваме хората със съседи и комшии, каза Нуридин Исмаил.

Той обясни, че има решение на Обществения съвет на Хитрино пари да се дават, след като се извърши самия ремонт на всяка от къщите. Това според Исмаил се прави, „за да не стана така да даваме пари, а някой да си остъклява терасата в Шумен или да замине в чужбина“. 

ШУМ.БГ