Общинската администрация в Шумен е твърдо решена да изчисти града от старите и изоставени от собствениците им автомобили.

Към момента на улиците в града гният около 400 трошки. Досега тяхното принудително премахване беше почти невъзможно, поради непълноти в нормативната база. 

Днес ръцете на инспекторите бяха развързани от местния парламент, който по предложение на кмета Любомир Христов промени Наредбата за управление на отпадъците. 

Комисии с представители на общината и КАТ ще ходят по улиците и при установяване на  изоставена кола ще пишат констативен протокол. В него ще се описва точното състояние на автомобила – наличие на гуми, фарове, калници, стъкла, двигател... Документът ще се връчва на собственика, с което ще започва да тече 3-месечен срок, в който МПС-то трябва да бъде премахнато от улицата или тротоара.

„Ако собственикът не може да бъде установен, поради липса на регистрационни табели например, или поради друга причина, на видно място на автомобила ще се лепи стикер“, обясни за ШУМ.БГ главният инспектор в общината Борислав Станев.

Ако и след 3-месечния срок колата продължи да стои на пътя, тя ще се премахва от служители на фирма „Метарекс“, с която община Шумен има договор за събиране и управление на излезлите от употреба моторни превозни средства.

Автомобилът ще стои на временна площадка 14 дни, след което ще се разкомплектова и ще отива за скрап. В случай, че преди нарязването на колата собственикът реши да си я прибере, то ще трябва да плати на фирмата разходите за репатриране и престой.

Наредбата влиза в сила от следващата седмица.

ШУМ.БГ