Най-високият клас 5D ехограф Samsung Medison WS80A се намира вече в Шумен. Той е едва вторият в страната от такъв ранг и е собственост на АГ-специалиста д-р Доля Нейкова.

За качествата на медицинската техника, за разликите с останалите ултразвукови апарати и за това, на какъв етап от бременността и защо трябва да се използва новият апарат при бъдещите майки, разговаряме с д-р Нейкова, която работи с него в своя кабинет вече повече от месец.

Д-р Нейкова има зад гърба си дълга практика с високотехнологичната апаратура, като до сега тя е работила с модерен 4D ехограф. Д-р Нейкова е преминала през 8 квалификационни курса по ехография.

- Д-р Нейкова, от съвсем скоро разполагате с уникален за България 5D ехограф. Какво го отличава в сравнение с останалите апарати?

- Първо - това е най-нова технология ехограф, който излезе през 2015 година. В случая, говорим за възможно най-високия клас апарати, като в страната има само още един от същия ранг и той се намира в София. Основната разлика на този 5D ехограф с 4D-апаратите е, че има по-висока разделителната способност и се правят срезове в повече измерения. Има качена версия Elit, която дава по-високо качество на образа. Освен това съществува и опция Realistic view, благодарение на която можем да видим реалния образ на бебето.

- Тоест бъдещите майки ще могат да видят лицето на своето дете още преди появата му на бял свят?

- Точно така. Но всъщност най-важното и голямото предимство е, че това, което се вижда е наистина с много добро качество и може да се постави точна диагноза при проблем. Апаратът има много висока разделителна способност и дребни дефекти, които не могат да се видят с друг апарат, с този могат да бъдат видени, особено когато става въпрос за ехография на сърце. Защото сърцето е един много малък орган  и твърде късно разбираме, когато има някакви проблеми при него. Обикновено с останалите апарати те се виждат около 23-та - 25-та гестационна седмица. Докато с този апарат можем в много по-ранен етап да видим дефекти, когато става въпрос за големи проблеми.

- Кога една бременна жена трябва да посети Вашия кабинет за диагностика с ултразвуковия апарат?

- Ехографията се използва за установяване на структурни дефекти на бебетата. Когато става въпрос за хромозомен дефект, тя е помощен метод, а основният метод е кръвната проба, при която се установява синдром на Даун, синдром на Търнър, синдром на Едуарт и синдром на Патау. Измерванията, които се правят с тази цел обаче, се правят с високи класове апарати като този, защото благодарение на тях се виждат структури, които с други апарати не могат да бъдат видени. Биохимичният скрининг за Даун, Търнър, Едуарт и Патау се прави от 11-та до 14-та гестационна седмица. Това е ранният скрининг.  Късният се прави между 16-та и 19-та. Относно феталната морфология орган по орган – ранното изследване се прави между 13-та и 17-та седмица, а късното - между 22-ра и 25-та седмица. Препоръчителна е и още една фетална морфология, която да се направи в периода между 30-та и 33-та седмица. Освен това, важно е да отбележим, че тази апаратура не е само за изследвания по време на бременността. Тя се използва за диагностика на миоми, кисти на яйчниците, полипи, както и за откриване на яйчникови тумори.

- Апаратът има възможност за доплерово изследване на плода. Какво представлява то и защо е толкова важно?

- Доплерът е най-съвременната технология, която показва, когато има някакви отклонения в кръвните тоци: било то в пъпната връв, било то в съдовете на матката. Можем да прогнозираме евентуално страдания на плода, още преди да се появят тези белези на страдание. Тоест, когато видя патологичен доплер в някой от съдовете, мога да предположа, че това бебе в един определен момент ще започне да страда. В такъв случай зачестяват прегледите и по-често мерим кръвните тоци. А страданията на бебетата се изразяват или в хипотрофията им /тоест те остават по-малки бебета/ или започват да се появяват нарушения в сърдечната им дейност, което вече налага тяхното спешно родоразрешение /прекъсване на бременността/. Освен това, когато разполагаме с патологичен доплер, можем да прогнозираме, че в определени седмици майката може да развие прееклампсия /високото кръвно при бременните/. Можем да го прогнозираме много по-рано и съответно да се вземат мерки. Доплерът е наистина най-съвременният метод за установяване на страдания на бебетата и при RH-изоимунизация, която се наблюдава при бременни с RH отрицателна кръвна група и бебета с RH положителна кръвна група. Тогава бебето започва да развива анемия. Тази анемия преди време се диагностицираше, когато се вземе околоплодна течност, за да се определи, дали плодът страда или не и дали трябва да бъде прекъсната бременността. Сега с мерене на кръвните тоци в мозъчните съдове на бебето чрез доплера, можем да установим, кога то страда, без да се налагат инвазивни манипулации и да преценим, кога да бъде моментът на раждане. Освен това доплерът ни дава информация за туморите, тъй като има разлика в кръвните тоци на доброкачествените и злокачествените кисти, както и между ендометриозните кисти и миомите.
 

Д-р Доля Нейкова
гр. Шумен
ул. П.Славейков №12 ет.1 ап.2
тел. 054 831 332
моб.: 0887 839 979

neikova.com

Рекламна публикация