Международната федерация по лека атлетика (IAAF) няма намерение да анулира световните рекорди. От организацията са готови да обсъдят темата, но не и да поставят всички състезатели под общ знаменател.

От IAAF изпратиха отговор до президента на Асоциацията на спортните журналисти (АИПС) Джани Мерло. Наскоро той предложи анулиране на световните рекорди и ново начало. Според него това се налага заради допинг скандалите.

"Разбираме разочарованието и "съмненията към миналото", които вие подчертавате. Знаем, че в миналото различни системи са създавали атлети, които вероятно не са постигали рекордите честно", се казва в отговора на IAAF.

"Но това е нещо много различно от наказването на чисти атлети, които са чупили световните рекорди с упорита работа и отдаденост в младостта си, с чисти треньори и чисти федерации", допълват от федерацията.

IAAF е готова за обсъждане на темата, но допълва, че фокусът й е насочен към чистите спортисти, които са поставили рекордите си по правилата.

Добавя се, че от април ще започне работа ново звено, което ще води разследвания в борбата с допинга в атлетиката. То ще разполага с бюджет от 8 млн. долара.

Председателят на БОК Стефка Костадинова отново взе отношение по темата, като се изказа против анулирането на рекордите. Самата тя държи върховото постижение в скока на височина.

"Смятам предложението за несериозно и погрешно. То е некоректно към тези, които честно и абсолютно лоялно са постигнали своя връх в кариерата, който е и връх в човешките постижения. Жена е скочила 209 см на високо, друга е скочила 208 в зала - защо това трябва да се забрави и анулира без причина? Същото се отнася и за рекордите на Сергей Бубка, на Юсейн Болт", заяви Костадинова.

"Да - за доказаните нарушения и прегрешилите нека има санкции и анулиране, но защо трябва да страдат и останалите? Реакцията ми е не само заради световния рекорд в скока на височина, а заради всички, които честно и с огромни усилия са направили нещо значимо като доказателство за възможностите на човека", добави председателят на БОК.

dnevnik.bg