Отворен е пътят от Шумен към Търговище, от 7,00 часа ще бъде отворена автомагистрала „Хемус“, но само за леки коли. Повечето републикански пътища са затворени за всички МПС.

Това съобщи за ШУМ.БГ дежурният в Областно пътно управление.

В 9,30 часа оттам заявиха, че „Хемус“ вече е отворена и за камиони, но те трябва да са задължително с вериги.

Пътят към Търговище е проходим, като тежките превозните средства с тегло над 12 тона също трябва да са с вериги.

Затворени за движение за всички МПС са пътищата към Русе и Силистра.   

В 13,30 часа отпаднаха ограниченията за движение през Ришки проход.

Няма населени места без ток и вода в цялата Шуменска област, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация.

По-късно оттам съобщиха, че са предприети действия за овладяване на ситуацията във всички общини. Областният управител Донка Иванова е разговарял по телефона с всички кметове на общини, които са докладвали за обстановката и мерките, които са предприети за нормализирането й.

В община Велики Преслав общинските пътища са проходими при зимни условия.

В община Никола Козлево всички общински пътища са проходими, работи се по републиканските пътища Никола Козлево - Пет могили - Векилски и Никола Козлево - Цани Гинчево - Зърнево.

В община Нови пазар проблемен е пътят Избул – Върбяне - Войвода до границата с Каолиново и се работи по този участък, останалите пътища за проходими.

В община Върбица обстановката е нормална, общинските пътища са почистени и има достъп до всички населени места.

В община Каспичан общинските пътища са почистени с изключение на пътя Нови пазар - Плиска, където се работи и от двете посоки за неговото разчистване.

В община Венец общинските пътища са затворени, отворен е пътят само до селата Осеновец и Изгрев, в момента работят в посока Черноглавци и Габрица.

В община Хитрино общинската пътна мрежа е затворена и се работи по разчистването на пътищата.

В община Каолиново има големи навявания, навсякъде пътищата са пробити, но продължават да работят за проходимостта на пътищата.

В община Смядово общинските пътища са разчистени и до всички села имат достъп.

община Шумен също няма населени места без ток и вода. Машините на снегопочистващата фирма работят по всички направления на общинската пътна мрежа“, каза главният специалист "Превенция и дейности по защита на населението" Красимир Косев.

Той апелира да не се пътува с кола извън населените места.

В града всички фирми са изкарали техниката и работят, градският транспорт се движи“, каза още Косев. 

"Разчистени са подходите към детските градини и яслите в Шумен. Все още има проблеми с обработката на малките улици в града, но от фирмите обещават в ранния следобед и те да бъдат проходими", съобщиха в 9,15 часа от пресцентъра на община Шумен. Заради счупен капак на шахта за мръсен канал в момента се регулира движението на автомобилите по ул. „Алеко Константинов“ от общински служители, докато работници на ВиК подменят счупения капак.

"Поради обилния сняг, паднал през нощта, в продължение на няколко часа днес се наложи да се разчиства пътя, който обслужва Регионалното депо за неопасни битови отпадъци в Шумен и затова временно достъпът до него беше ограничен. В момента отсечката от края на кв. „Дивдядово“ до депото е почистена и отворена за движение на автомобилите, които извозват отпадъците", съобщиха още от общинския ресцентър.

Валежите от снощи до сега в Шумен са 9,2 л/кв.м. Снежната покривка е 29 см, като новата е 8 см, съобщиха за ШУМ.БГ и от Хидрометеорологичната обсерватория в града.

Вятърът е със скорост 12 – 13 м/секунда, което означава между умерен и засилен.

Метеоролозите очакват за днес да няма снеговалеж, а вятърът да утихне. 

Очаквайте подробности.

ШУМ.БГ