Националният обществен съвет за управление на финансовите средства от кампанията за Хитрино взе решение да отпусне на пострадалите домакинства общо 1 804 500 лв.

За ШУМ.БГ кметът на Хитрино Нуридин Исмаил съобщи, че къщите се разделят на 3 категории. „В първата група сме сложили тези 30 къщи, които ги няма или са за премахване. На тях ще им бъде направен строителен ремонт. Във втората сме сложили 70 къщи, където ще има основен и частичен ремонт (тези, които са без покриви, напукани). На останалите около 200 ще бъде подменена дограма, врати и др. Ще се закупят електроуреди на стойност 3400 лв. на къща - пералня, хладилник, телевизор, готварска печка, бойлер, миялна и печка на твърдо гориво“, обясни Исмаил.

По думите му за всеки уред е определена горна граница. Предложението било по 12 000 лв. за обзавеждане на къща. Във втората група- 2 250 лв. за електроуреди. За останалите 200 домакинства – 1250 лв. за електроуреди и по 1000 лв. за обзавеждане.

„Доволен съм от днешното заседание на Обществения съвет. Ние предложихме да ни се отпуснат 190 000 лв. за врати, което бе прието. За остъкляване сме предвидили 15 000 лв. Повечето дограми вече са направени, което ще бъде изплатено от социалния фонд. 20 000 лв. ще са за входни и гаражни врати“, допълни кметът.

Днес председателят на Обществения съвет в Хитрино Севджан Акиф съобщи, че е приключил описа на щетите по къщите в Хитрино.

Описани са щетите по 290 къщи.

За всяка къща е направена информационна карта, където са записани броя на врати и прозорци, които трябва да се подменят, какво имущество и ел.оборудване е повредено и др.

„Не успяхме да влезем само в няколко къщи, чиито собственици са в чужбина“, обясни Севджан Акиф.

Севджан Акиф допълни, че днес информационните карти за къщите ще бъдат предадени от Обществения съвет на кметството, което ще разпределя средства за възстановяването на щетите по домовете на хората.

Утре, от 16,30 ч., в т.нар. Ритуална зала в Хитрино ще се проведе общоселско събрание, на което жителите ще бъдат информирани за следващите действия на администрацията.

Във вторник, 7 февруари, в Хитрино приемен ден ще има националния омбудсман Мая Манолова.

ШУМ.БГ