Движението за права и свободи ще бъде предвидим политически играч на политическата сцена, с категорична евроатлантическа ориентация и светски устои и няма да се заиграва с популизъм и нереални обещания в тази предизборна кампания.

Това каза на пресконференция д-р Нигяр Джафер, водач на кандидат-депутатската листа на ДПС от 30-ти многомандатен избирателен район-Шумен. Днес пред журналисти в първия ден на предизборната кампания областният председател на Движението Айсел Руфат представи листата на кандидатите за народни представители. Тя е от 12 имена, средната възраст на кандидатите е 42 г., жените в листата представляват 42%, а мъжете – 58%.

Д-р Джафер се спря на два основни акцента, които ще бъдат част от предизборната кампания на ДПС. “На първо място - търсене на широко съгласие и консенсус по важни въпроси за област Шумен, независимо от коя политическа сила произхождат – такива, които са насочени към подобряване на инвестиционния климат, подкрепа на малкия и среден местен бизнес, подкрепа на земеделските стопанства, подкрепа за младите и гарантиране на едно по-спокойно бъдеще и сигурност на възрастните хора”, каза тя.

Според нея вторият акцент в предизборната надпревара е равният достъп на всеки български гражданин до здравеопазване, образование, заетост и социална сигурност, независимо къде живее - в малко населено място, в общински център, в областен град или столица. “Преодоляване на дисбаланса, постигане на равен достъп ще бъдат акцент в нашата работа и по-нататък, ако бъдем избрани като народни представители. Ще отстояваме позицията, че населението живеещо в малките общини има правото да бъде лекувано качествено така, както другите здравно-осигурени български граждани”, каза д-р Джафер и даде пример като го определи за нелогичен факт, “НЗОК отделя 22 лв. за здравеопазване в община Нови  пазар и 200 лв. за глава от населението в столицата”. 

В започналата предизборна надпревара водачът на листата на ДПС увери, че Движението ще води толерантна, коректна, позитивна, ненатрапчива кампания. “Целта ни е да стигнем до максимален брой хора – не само наши традиционни избиратели, но и представители на интелигенцията, културата, науката. Ще се обърнем с лице към нашите основатели на партията, които през годините забравихме по някакви причини, ще се опитаме да върнем в структурите активността на женските организации, ще разчитаме и на младежите”, допълни тя.

Д-р Нигяр Джафер определи колегите си Хамид Хамид – втори след нея в листата и третият - Бюнямин Хасан, като качествени и активни хора, с които се гордее. “Хамид Хамид, умее да защитава тези, позиции и да отправя послания, както в комисията по правни въпроси, така и от трибуната. Той е наш представител на международно ниво в парламентарната асамблея на Съвета на Европа и аз се гордея, че той е втори в тази листа. Г-н Бюнямин Хасан има административен опит, получил го е като заместник-кмет, заместник-областен управител и е един от специалистите в областта на образованието”.

За новите попълнения в листата - лидер на областната младежката организация на партията Сали Ибрахим, който е 4-ти в листата, пети Мустаджан Шабан, общински лидер на ДПС във В. Преслав, следван от Мелин Осман, експерт социални дейности, Красимир Георгиев  - кмет на с. Цани Гинчево, Мюзеям Али - социален консултант, Бирсен Елманов-общински председател на младежката организация във Върбица, Фатма Хюсеин, също общински председател на Движението в Смядово, Асен Асенов, общински съветник в шуменския общински съвет и Зюхре Мердан – педагог, д-р  Нигяр Джафер каза: “Това са достойни млади хора, специалисти в своята област, някои от тях заемат важни позиции в нашата партия. С тях шуменската листа е съчетание от младост и опит”.

Според водачът на листата основен конкурент на тези избори за тях ще бъде ДОСТ. “Основният конкурент най-вероятно ще бъде ДОСТ и формированието около ДОСТ. Ние там имаме много приятели, те са произлезли от нашите редици. Ние обаче имаме път, който следваме неотклонно, независимо от политическата цена и атаките, които сме имали през годините. За ДПС може да се каже много, но никой не може да отрече, че сме предвидими и последователни, с принципни позиции”, каза д-р  Джафер.

Целта, поставена от ръководството на партията е ДПС да е първа политическа сила в 30-ти МИР и да вземе три мандата.

Платена публикация