Мартеница с надпис "Поискай промяната" и хаштаг 10 получиха всички, които отидоха на откриването на предизборната кампания на Коалиция "БСП за България" в Шумен на 1 март.

Срещата на кандидат-депутатите се състоя в партийния предизборен щаб на кооперативния пазар в сградата до светофара. Просторната залата трудно побра симпатизантите от цялата област, дошли да видят кой ще се бори за доверието на шуменци за следващите 4 години и да ги подкрепят.

Водачът на листата Иван Иванов, който е бил депутат в два парламента, представи накратко основните точки от управленската програма на БСП с ключовите думи "правила, сигурност, справедливост".

За него тази предизборна кампания е трета поред, но каза, че не се чувства уморен от това, а напротив - ентусиазиран от усещането за промяна, която хората вече са поискали с вота си на президентските избори.

"За последните две години с ГЕРБ стигнахме само до по-дълбока бедност, социално неравенство, демографска катастрофа, корупция и растяща престъпност. Затова хората поискаха промяната", каза Иванов. - Нашата политика предвижда обвързване на минималната работна заплата с темпа на увеличение на средната работна заплата. Още тази година месечното обезщетение за отглеждане на дете може да се обвърже с минималната работна заплата и да стане 460 лв."

Той допълни, че коалицията е "за" подоходното облагане и въвеждане на 20-процентен налог върху доходи над 120 000 лева годишно. БСП се ангажира да преизчисли пенсиите и да намали разликите между старите и новоотпуснатите. Партията е за балансирана външна политика, за пълноценно членство на България в ЕС и НАТО и активно участие във формирането на дневния ред в международни организации, в които страната членува.

Водачът сам представи един по един останалите 11 човека в листата, а всеки от тях каза по няколко думи за себе си, в коя област се чувства най-силен и в каква кауза ще вложи усилия. На първите места в списъка са доказани хора от големите общински центрове на областта - Шумен, Нови пазар, Велики Преслав, Смядово, Каспичан.

Втори в листата на шуменските соцалисти е 29-годишният Георги Георгиев от Нови пазар. "Искам да покажа, че младите имат място в политиката и че можем носим отговорност", заяви той.

Като трети в листата в надпреварата за доверие се включва известният шуменски кардиолог д-р Валентин Петров. "Искам здравеопазването в страната да бъде по-балансирано. Синът ми е кардиохируг, но работи в чужбина. Това също ме мотивира да участвам в тези избори - децата ни да остават в България", каза д-р Петров.

След него в изборния списък е педагогът и директор на училището в с. Иваново Петранка Димитрова: "Ще работя за образователна система, която формира грамотни, активни, критично мислещи хора, които обичат родината си."
"Младежкият устрем може да бъде креативен, изграждащ и да създава ценности", заяви Александър Александров от Смядово с номер 5.

Шеста в листата е общинската съветничка Лили Петрова от Шумен. "Дебатът с популизма не е лесен. За мен е чест да работя за промяната, която идва с БСП. Не мога да се примиря с нищетата и с лъжите на ГЕРБ, болно ми е, че допуснахме те да се настанят в Шумен. Гласувайте против лъжата и право в десетката", призова младата социалистка.

След нея е кметът на с. Каспичан Аспарух Рангелов, който четири пъти е печелил местните избори там. "Сега всички партии се представят за социални. Освен БСП обаче в България няма друга партия, която да прави социална политика", заяви  Рангелов.

Включих се в листата, защото вярвам, че един млад, образован, енергичен народ, е работещ народ. Той може да направи всичко, за да имаме по-ведро бъдеще", обясни мотивите си Галина Абаджиева под номер 8.

В листата на коалицията е Патриция Маринова от партия „Нова зора“. Тя е убедена, че промяната започва от БСП и по думите й задачата е "да я доведем докрай". Щастливият номер 10 в листата е за Ваня Георгиева, медицински специалист, тя беше развълнувана, но призова за победа.

Под № 11 е доайенът на академичното образование в Шумен проф. Ивайло Петров. "Приемам участието в тази листа, защото мога да давам експертни съвети в областта на връзките с Русия - литературните. Напред, другари, смело, както се пееше в една песен", разчупи сериозната атмосфера професорът.
На тежкото 12-то място е бившият зам.-кмет на Шумен по строителството инж. Иван Йонков: "Целият ми живот премина в този град. Виждал съм го млад и индустриално развит. Искам да помогна с опит и познания и заедно с вас да видим Шумен и България отново млади, спокойни, засмени и индустриално развити, за да има бъдеще тук за нашите деца и внуци."

Пресцентър на БСП - Шумен